2010. március 30., kedd

Eyjafjallajökull, Eyjafjallajökull, Eyjafjallajökull.....


Vilhelm Gunnersson, via European Pressphoto A
gency

Még mindig tart a lenyűgöző lávaszökőkút-kitörés Izlandon, bár kissé gyengült az elmúlt napokban. Haraldur Sigurdsson izlandi vulkanológus (a világ egyik legjobb szakértője) szerint a kitörés talán túl van a csúcspontján, de bármikor ismét felerősödhet komolyabb előjel nélkül.
A 9 napja tartó kitörés során egy meglehetősen méretes salakkúp épült fel. A felszínre kerülő magma lávafolyásokat is táplál, amelyek a vulkáni felépítményhez hasonlóan szinte felfoghatatlanul nagyra híztak fel az elmúlt kilenc nap alatt.



1. kép: A 9 nap alatt felépült salakkúp. Méretarányként
érdemes a figyelembe venni a kép alján repülő helikoptert!
*
A gyönyörű látványt nyújtó vulkánkitörés egyre több turistát vonz a területre
(csekély 500 angol fontért azonnal helikopterre pattanhatunk, hogy felülről is megcsodáljuk a kitörést). Szerencsés módon a vulkáni működés egyelőre nem veszélyezteti az odaérkezőket. A számtalan érdeklődőnek köszönhetően elképesztő felvételek készültek a kitörésről - érdemes figyelni, mekkorák az autók a friss lávafolyáshoz képest...

Megjelent néhány újabb kép, amelyeken a kitörés előtti infláció figyelhető meg. Vagyis az jelenség, amikor a felszín felé áramló magma hatására kissé felemelkedik, felpúposodik a földfelszín a kitörés helyszínén.

A mila és a vodafone webkameráinak segítségével továbbra is élőben követhető a kitörés. Sajnos a legjobb helyzetbe kiépített webkamerával megszakadt a kapcsolat, amit egyelőre nem sikerült helyreállítani. (Amint ismét elérhető lesz, igyekszem azonnal feltenni.)


Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése