2010. március 27., szombat

Vulkánhírek a nagyvilágból



Nem csoda, hogy elsősorban az izlandi Eyjafjallajökull kitörése foglakoztat mindenkit, hiszen óriási hír és gyönyörű felvételeket láthatunk a lávaszökőkút kitörésről.
A héten kaptunk már információt az orosz távol-kelet vulkánjairól, valamint egy nagyszerű videót a montserrati Soufriére Hills-ről is.
Íme egy rövid összefoglaló, hogy mi is történik máshol:


Indonézia
Batu Tara (Komba-sziget): Március 17-18. és 22-23. között 2,4 km magasságba (tengerszint feletti magasság) emelkedő hamufelhőket pöfékelt ki magából a vulkán, melyek 30-95 km-re terjedtek ÉNY-i irányba.
Dukono (Halmahera): Indonézia egyik legaktívabb tűzhányója március 22-én egy 2,4 km magas (t.sz.felett) hamufelhőt lőtt ki magából, mely 45 km-t tett meg DK-felé.

Hawaii
Kilauea: A világ legaktívabb vulkánjai közé tartozó Kilaueán fröcskölő lávatavacska mozgolódik mélyen a Halema'uma'u kráter belsejében, az északi rift zónánál pedig lávaalagutakból feltörő izzó láva táplálja a felszíni lávafolyásokat. Március 19-i mérések alapján a kén-dioxid gáz kibocsátási mértéke továbbra is magas, 500 tonna naponként. A 2003-2007 közötti átlagos érték 140 tonna/nap volt.

Dél-Amerika
Chaitén (Dél-Chile): Március első felében a Chaitén lávadóm együttesének növekedése a vulkán nyugati részén volt jelentős. Gáz- és hamufelhők emelkedtek a magasba, a szeizmikus aktivitás viszont gyenge. A riasztási szint továbbra is piros.
Tungurahua (Ekvádor): Március 17-23. között gőz- és gázfelhőket észleltek, 19-én pedig robbanásos kitörések is történtek a tűzhányón. A legnagyobb robbanásos kitörés során a vulkáni hamufelhő 9 km magasra (t.sz. felett) emelkedett. A vulkántól DNY-ra jelentettek hamuhullást, ami jelzi, hogy milyen irányba fújta a szél a hamufelhőt. Március 20-án kisebb laharok (iszapárak) zúdultak a Baños-Penipe autópályára, majd 22-én újabb hamuhullást észleltek a DNY-i területeken.





Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése