2010. május 6., csütörtök

Mi történik Dél-Amerikában?


Dél-Amerikában továbbra is csendesek a tűzhányók, nagyobb kitörésről nem tudunk beszámolni. Készült azonban néhány kép az elmúlt napokban, amelyet érdemes megtekinteni.

A Galeras Kolumbia egyik legaktívabb vulkánja, amelynek működése több mint egy millió éve kezdődött. Az idősebb patkó alakú kalderában épült fel a fiatalabb vulkáni kúp, amelynek számos kisebb-közepes kitörése volt a történelmi idők folyamán. Ez a fiatalabb kúp , valamint fehér, vagyis hamut nem tartalmazó gázfelhő látható az alábbi, április 30-án készült képeken. A Pastoi Vulkanológiai és Szeizmológiai Obszervatórium jelentésében olvashatjuk, hogy a kén-dioxid kibocsátás alacsony. Kevés, kis erejű, törésekhez kapcsolódó földrengéseket észleltek, összességében a vulkán szeizmikus aktivitása gyenge.



Az említett repülés alkalmával hőkép is készültek a tűzhányóról. Főleg a fő kráteren belül, több ponton is kimutatható, legfeljebb 87-97 °C-os termális anomáliát észleltek.
Kép hozzáadása
És még néhány kép, illetve egy videó a chilei Villarrica vulkánról. Április 23-24-én Stromboli-típusú kitörést figyeltek meg a kráterben. A láva nem emelkedett a kráter pereme fölé, így a készültségi fokozatot nem emelték, továbbra is maradt a legalacsonyabb szinten (zöld).



Képek forrása:
Galeras: INGEOMINAS - Pasto
Villarrica: POVI
Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése