2010. június 20., vasárnap

Hírek Dél-Amerikából



Melimoyu, Chile: A chilei Nemzeti Földtani és Bányászati Szolgálat (SERNAGEOMIN) június 8-án emelte a készültségi fokozatot, a színkód továbbra is zöld, de már kettes szintű. Erre azért volt szükség, mert május végén megnövekedett szeizmikus aktivitást észleltek. Május 27-én 9 hosszú periódusidejű földrengést észleltek, majd az ezt követő hat napban azt tapasztalták, hogy a földrengések két szeizmikus rajt alkotnak. Az egyik rajt alkotó földrengések 2-12 km-rel a csúcs alatt, míg a másik rajt alkotók a csúcstól 7-14 km-rel délre, kevesebb mint 15 km mélységben pattantak ki. A földrengések erőssége 2,5 vagy kisebb magnitúdójú volt.

Tungurahua, Ecuador: A tűzhányó aktivitásában nincs jelentős változás, továbbra is rendszeres megfigyelés alatt tartják. Június 9. és 12. között gőz- és hamufelhők emelkedtek 450-3000 m-rel a csúcs fölé, majd északnyugat, nyugat és délnyugat felé sodródtak. Valamennyi napon jelentettek hamu szórást 8 km-es körzetben, az említett irányokban fekvő településekből. Június 9-én azonban hamuhullást észleltek a tűzhányótól 22 km-re északnyugatra, valamint 25 km-re nyugatra is. A kitörések alkalmával a vulkán esetenként még mindig kilövell 1-1 izzó, nagyobb kőzetdarabot (blokkot), amelyek aztán a lejtőkön legurulva 1 km-es távolságba jutnak. Néhány napon, például június 13-án és 14-én úgy tűnt, hogy a kitörés talán gyengül, a kitörési felhők csak 500-1000 m-re emelkedtek a kráter fölé, valamint hamut nem tartalmaztak. Június 15-én azonban egy újabb robbanást követően egy hamufelhő emelkedett 2 km-rel a csúcs fölé, majd nyugat felé sodródott. Az ecuadori Geofizikai Intézet tegnapi jelentésében (spanyol) olvasható, hogy a szeizmikus aktivitás a tűzhányó alatt valamelyest erősödött, valamint a robbanások is nagyobbak. A tűzhányótól délnyugatra eső településekből továbbra is jelentettek hamuhullást.
A kitörésekkel együtt járó ágyúdörrenés szerű moraj, valamit az ablakok remegése mindennapos esemény, amellyel a környékbeli lakosok kénytelenek együtt élni. Nagyobb problémát okoz azonban a folyamatos hamuhullás, ugyanis a legelők nagy részét beborította a vulkáni hami, így az állatok nem jutnak táplálékhoz. Ez pedig komoly veszteséget jelenthet a főleg állattenyésztésből élő családoknak.

Nevado del Huila, Kolumbia: Június 13-án a szeizmikus aktivitásban erősödést észleltek a Popayáni Vulkanológiai és Szeizmológiai Intézet munkatársai. Több és nagyobb energiájú hibrid típusú (kőzetek töréséhez és fluidumok mozgásához kapcsolódó) földrengéseket észleltek, amelyek a forrása a felszínhez közel, a Központi csúcsnál volt. Ez a típusú szeizmikus aktivitás kapcsolódhat egy újabb magmacsomag feláramlásához, ami pedig egy újabb kitöréshez vezethet. Ez alapján a készültségi fokozatot sárgáról narancssárgára növelték, ami azt jelenti, hogy kitörés várható napokon vagy heteken belül.

Nevado del Huila. A kép 2010 május 30-án készült, forrás: Popayáni Vulkanológiai és Szeizmológiai Intézet


Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése