2010. június 8., kedd

Tungurahua és Pacaya - Gyengült a kitörés, de nincs megállás

.
Május végén, mindösszesen néhány nap eltéréssel az ecuadori Tungurahua és a guatemalai Pacaya is heves, robbanásos kitörést produkált, ahogy arról már korábban beszámoltunk. Az elmúlt napokban a kitörések ereje gyengült, azonban még nem ért véget, így a tűzhányók továbbra is rendszeres megfigyelés alatt állnak.

Az ecuadori Geofizikai Intézet mai jelentéséből megtudhatjuk, hogy a Tungurahua aktivitása az előző napokhoz képest jelentősen nem változott, továbbra is Stromboli-típusú. Óránként átlagosan három robbnást észleltek, és a kirepülő blokkok 2 km távolságra gurultak le a vulkán lejtőin. A tűzhányó környezetében, valamint a kb. 10 km-rel a Tungurahuától északnyugatra fekvő Cevallosban hamuszórást is jelentettek.
Az alábbi, május 31-én készült videóban megfigyelhető a Stromboli-típusú kitörés, valamint időnként a zene mellett hallható a robbanásokat kísérő ágyúdörrenés szerű hang.



Guatemalának az elmúlt napokban nem csak a vulkánkitöréssel, hanem a heves viharral is meg kellett küzdenie. A Pacaya továbbra is aktív, a fumarola-tevékenység mellett kisebb, legfeljebb 100 méterrel a kráter fölé emelkedő hamufelhőket figyeltek meg, amely aztán északnyugat felé sodródott, olvasható a Nemzeti Szeizmológiai, Vulkanológiai, Meteorológiai és Hidrológiai Intézet tegnapi jelentésében. A folyamatos kigázosodás a repülőgépek turbinájához hasonló hanggal jár, amely a tűzhányótól még 5 km távolságban is hallható.
Az igazi problémát azonban jelenleg a lávafolyás okozza. A tűzhányó délkeleti lejtőjén előrenyomuló lávafolyás jelenleg két részre szakadt, az egyik ág a Chupadero folyó mentén halad előre, míg a másik 1,5 km-re Pocitos falutól, 200 km-re a házaktól. Bár hatóságok továbbra sem javasolják, hogy bárki megközelítse a tűzhányót, valamint a Pacaya Nemzeti Parkot már korábban lezárták, ez nem tartja vissza sem a túristákat, sem a helyi lakosokat. A Pocitos egyik magán tulajdonban lévő telkén keresztül, fejenként 1,25 dollárért elvezetik a turistákat a lávafolyásokhoz - olvasható az abc News honlapján. Az említett cikkből kiderül továbbá, hogy Fransisco Valdez geofizikus szerint is veszélyes túl közel menni a tűzhányóhoz, bár véleménye szerint, ha a kitörés újra felerősödik, akkor az fokozatosan fog történni. Azonban a láva- és kőeső eltér a vulkán megszokott működésétől, tette hozzá a kutató.

A kép forrása, valamint további lenyűgöző felvételek: Mail Online


Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése