2010. szeptember 3., péntek

Csomád, a Kárpát-medence legfiatalabb tűzhányója: vulkánkutatás indul!

Kedves Olvasóink!
A következő héten nem jelentkezünk új vulkán hírekkel, mivel a teljes csapat kivonul a Kárpát-medence legfiatalabb tűzhányójához, a Tusnádfürdő melletti Csomádhoz. Eddigi vizsgálataink alapján a legutolsó kitörése 30 ezer éve volt, azt megelőzően, 42 ezer évvel ezelőtt pedig egy másik nagy robbanásos kitörés zajlott. Korábban, és talán e kitörésekkel egy időben is, lávadómok türemkedtek a felszínre. A kőzettani és geokémiai vizsgálataink alapján sejtjük, hogy hol voltak a magmatározók és abban milyen folyamatok játszódtak le és mi okozta a vulkáni kitörést.
A mostani egy hetes terepmunka (amit a K68587 sz. OTKA pályázat támogat) során számos kérdést szeretnénk tisztázni, mint például a vulkáni szerkezetet, lávadómok és vulkáni törmelékárak (izzófelhő üledékek) elhelyezkedését, a lávadóm kőzetek jellemzőit, a vulkáni működés jellegét stb. Mintákat gyűjtünk a különböző kitörések anyagából, amik fontos információkkal fognak majd szolgálni a vulkán történetéről.
A legnagyobb kihívás azonban egy geofizikai mérés lesz, az úgynevezett magnetotellurikus vizsgálattal szeretnénk "lekukkantani" a vulkán alá. Van-e még nem teljesen megszilárdult magmakamra és ha igen, milyen kiterjedésben? Van-e a földköpeny felső részén részleges olvadt terület, ami újabb magma adaggal láthatja el a vulkánt? Vagy mindennek vége, a tűzhányó valóban befejezte működését? Esetleg egy újabb helyen várható majd vulkánkitörés? Izgalmas kérdések, amire ez a vizsgálat választ adhat. Hasonló kutatásra nem sok vulkán esetében van példa, de szerencsére már vannak adatok a Vezúv, az Etna és új-zélandi vulkánok magnetotellurikus adatokon alapuló mélyszerkezetére. Természetesen ezen a fórumon is beszámolunk majd a vulkán expedíció eredményeiről!



Szeptember 13-tól pedig újra friss hírekkel jelentkezik a Tűzhányó blog! És aztán következik szeptember 24-én a Vulkán nap a Kutatók éjszakája programon belül és ott leszünk az I. Kutatói Blog és Weboldal Találkozón is!
Végül egy friss hír: a Tűzhányó blogról is találhatnak ismertetőt egy akadémiai felmérésben!

Best Blogger Tips

5 megjegyzés:

  1. Wow!Gratulálok a pályázat elnyeréséhez,és sok sikert a terepi munkához!
    Feltételezem nem volt könnyű elnyerni az OTKA pályázatot,nem kis erőfeszítés lehet benne:)

    VálaszTörlés
  2. Na, hát állati kíváncsi leszek az eredményekre! Jó munkát, sok sikert és szép időt kívánok!

    VálaszTörlés
  3. Jó utat és sikeres munkát kívánok a csapatnak!!!

    VálaszTörlés
  4. Minden jót!Én is kíváncsian várom az eredményeket!!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon kíváncsi vagyok mit találtok!
    Még egy megjegyzés. Írtam a Smithsonian vulkános honlapjának, hogy nem ártana a Csomádot felvenni a vulkánok közé, hiszen volt holocén kitörése, ami ugyebár elégséges kritérium a felkerülésre. Sajnos a fülük botját sem mozgatták, csakúgy, mint a korábbi leveleimre (Balagan Tas-ról küldtem nekik normális képet és leírást, mert ami nekik csak egy zagyva leírásuk volt tárgyi tévedésekkel - azóta az egész szibériai vulkánszekció eltűnt a honlapjukról).

    VálaszTörlés