2010. szeptember 15., szerda

Sinabung, Eyjafjallajökull, Etna, Nevado del Huila és Csomád

Az előző héten csapatunk intenzív terepi vulkanológiai vizsgálatokat végzett a Kárpát-medence legfiatalabb tűzhányóján, a délkeleti Kárpátokban található Csomádon. Néhány kollégánk még mindig kinn van és geofizikai méréseket folytat. Rengeteg kőzetmintát gyűjtöttünk, amelyek fontos információkkal szolgálhatnak majd a korábbi kitörésekről. Tapasztalatainkról rövidesen beszámolunk!

A Csomád észak felől


Közben persze tovább zajlanak a vulkáni kitörések szerte a Földön, amelyekről mi is folyamatosan beszámoltunk az elmúlt napokban. Most néhány további friss hírmorzsa:
Az indonéziai Sinabung tovább pöfékel. A mai nap eseményeiről alább tekinthető meg Peter Van Rooij érdekes webkamera összeállítása:



A kitelepített közel 30 ezer helyi lakos nagy része visszatért az otthonába, azonban újabb megpróbáltatások elé néznek, mivel a vulkáni hamuhullás következtében a terméseket jelentős kár érte. Ugyanakkor, a föld továbbra is remeg, bármikor várható újabb nagyobb erejű kitörés. Aki élőben szeretné követni, mi történik a Sinabungon, nézze az eseményeket a tűzhányó déli lábánál kihelyezett webkamerán keresztül (jelenleg, a szöveg írásakor, este van Indonéziában, ezért nem látható semmi...)!

Régen hallottunk az izlandi Eyjafjallajökull tűzhányóról! Hosszú idő után ismét földrengés pattant ki a vulkán alól, mégpedig 20 kilométeres mélységből. A rengések jelenleg a Myrdalsjökull nyugati pereme alatt pattannak ki - köztük is van 21 kilométer mély hipocentrumú. Esetleg újabb bazaltos magma mozgolódik a mélyben? Mindenesetre, az Eyjafjallajökull kitörés története végén még nincsen pont, amiről az Iceland Review is tudósít. A szakemberek ugyanis egyelőre nem zárják le véglegesen a vulkáni működést, azaz a készültségi fokon nem változtatnak. A tűzhányó korábbi működése arra figyelmeztet, hogy akár néhány hónapos szünet után is újra dolgozni kezdhet a vulkán! A készültség fenntartása tehát indokolt!

Európa déli részén az Etna is készültségben van! Időszakonként kisebb gőzfelhők emelkednek fel a Bocca Nuova krátere fölé, továbbá kisebb robbanásos kitörések is zajlanak. Azonban ezek is egyelőre csak vízgőzt, valamint korábbi kitörések anyagát repítik a levegőbe, a magma még mindig a kürtőcsatornában van. A vulkáni rengések alapján a kőzetolvadék nagyon lassan emelkedik fel és még közel 2 kilométer mélységben tartózkodik. Mi történik jelenleg az Etnán? A kihelyezett webkameráknak köszönhetően itt is élőben követhetők az események!

Végül ugorjunk Kolumbiába, ahol több vulkán is mozgolódott az elmúlt időszakban. A Galeras, ha alacsony fokon is de továbbra is nyugtalan és bármikor erősödhet a működése. A legnagyobb készültség most a Nevado del Huila tűzhányón van, ahol a narancs riasztás van érvényben. Itt szinte folyamatosan remeg a föld, erős a kén-dioxid gáz kibocsátás és időszakonként 2 kilométer magasra emelkednek fel szürke vulkáni hamufelhők. Itt még nagyobb valószínűséggel bekövetkezhet rövidesen egy nagyobb kitörés.


Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése