2010. szeptember 3., péntek

Sinabung: újabb kitörés; készenlétben több további indonéz tűzhányó

A Sinabung néhány napos gyengébb aktivitás után hírügynökségi jelentések szerint pénteken, helyi idő szerint 4:45-kor újra kitört. Ez a kitörés erősebb volt, mint a korábbiak! A kapcsolódó földrengéseket (vulkáni "remegések") mintegy 8 kilométer körzetben is érezni lehetett. A lakosság egy része már kezdett visszatérni otthonába, hogy a termékeny talajon tovább folytassák munkájukat, annak ellenére, hogy a szakemberek figyelmeztettek, a vulkáni működésnek még mindig nincs vége! Az emberek többségét álmában érte a kitörés és nagy riadalmat okozott. A Sinabung továbrra is a második legmagasabb fokozaton van az indonéz riasztási fokozat skála szerint (ez csak kis mértékben különbözik az Amerikai Geológiai Szolgálat által használt rendszertől).



Közben egy újabb, eddig kevésbé ismert nevű tűzhányó került fel a riasztási listára (az indonéz skála 1-es fokára, ami a Zöld fokozatnak felel meg). A Seulawah Agam tűzhányó utoljára 1839-ben tört ki. A Seulawah Agam mellett még a további tucatnyi indonéz tűzhányó van 1-es és 2-es riasztási fokozaton, azaz az indonéz vulkanológusoknak bőven van dolguk! Figyelmük alaposan megosztott, főleg, hogy hosszú hallgatás után ébrednek újabb és újabb, eddig folyamatos megfigyelés alatt nem álló tűzhányók!

Best Blogger Tips

2 megjegyzés:

  1. Videó: http://www.youtube.com/watch?v=mr6p1Inkfm8&feature=player_embedded#!

    VálaszTörlés
  2. köszi Rita!
    Végre egy jó kis videó a Sinabung működéséről! Érdekes, h nem hajtja igazán magasra a hamufelhőt a kitörés... lehet,h ez vmi piroklaszt árnak a felhője?

    VálaszTörlés