2010. szeptember 2., csütörtök

Vulkánok: riasztási fokozatok

A vulkánok állapotát riasztási fokozatokkal jelzik. Ezek sokszor okoznak zavart és újraolvasva az előző bejegyzésemet, lehet, hogy ez a hír is ide tartozik.
Tehát, a tisztánlátás kedvéért egy rövid összefoglalás:
Általában négy fokozatú a skála, sorrendben:

Zöld (az INGEOMINAS IV fokozattal is jelzi): a tűzhányó nincs kitörésben, hanem nyugalmi állapotban van. Kigőzölgések, esetenkénti földrengések azonban azt jelzik, hogy érdemes figyelni rá. Ezt a színkódot használják, akkor is, ha a vulkán egy kitörése után éppen visszatért a nyugalmi állapotba.

Sárga (INGEOMINAS III-fokozat): a tűzhányó tevékenysége arra utal, hogy belátható időn belül akár ki is törhet. Például, megnő a földrengések száma, a gázkibocsátás, a gázok hőmérséklete, esetleg elkezd emelkedni a felszíne. Ezek azt jelzik, hogy figyelni kell a további jeleket, figyelni kell azok változásait (egyfajta készültségi állapot). Elképzelhető azonban az is, hogy a vulkán aztán visszatér a normál (zöld) állapotba. Ugyancsak ezt a jelzést használják akkor is, ha egy tűzhányó kitörése csökkenő tendenciát mutat, azonban fontos, hogy folyamatosan figyeljék továbbra is a tevékenységét, hátha újabb kitörések jönnek.

Narancs (INGEOMINAS II-fokozat): A vulkán tevékenysége arra utal, hogy a kitörés küszöbön áll, azaz napokon vagy esetleg heteken belül várhatóan kitör (figyelmeztetési állapot). Ugyancsak ezt a jelzést használják azonban akkor is, ha már zajlik a vulkáni kitörés, azonban ez nagyobb veszéllyel nem jár, esetleg csak kisebb lávatűzijáték kitörések vannak vagy csupán lávafolyás történik. Nincsen viszont nagyobb magasságba emelkedő vulkáni hamuanyag, ami veszélyt jelenthet például a légiközlekedésre és a környéken élőkre.

Vörös (INGEOMINAS I-fokozat): A vulkán tevékenysége arra utal, hogy belátható időn belül a környezetre is veszélyes vulkánkitörés következhet be vagy már zajlik a nagy mennyiségű vulkáni hamuanyagot is szolgáltató kitörés (riasztási állapot). Ez veszélyt jelenthet a légiközlekedésre, de a környéken élő lakosságra is.



Az alábbi példa az Amerikai Geológiai Szolgálat által figyelt vulkánok készültségi fokozatát mutatja. A fehér háromszög azt jelenti, hogy a vulkán állapota alapján nincsen szükség folyamatos megfigyelésre. A jelenleg megfigyelés alatt álló vulkánok közül a hawaii Kilauea állapota Narancs, míg az Aleuti-szigeteken lévő Cleveland vulkán állapota Sárga. Az összes többi Normál állapotú.



Mindezek alapján a Nevado del Huila a második riasztási szinten áll, azaz Sárga fokozaton. Ez azt jelenti, hogy fokozódnak az aktivitásra utaló jelek és a tűzhányó akár kitörhet a közeljövőben, szükséges a még fokozottabb megfigyelése.

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése