2010. december 13., hétfő

Kitört a Kizimen!

A Kamcsatka-félszigeten található tűzhányó hosszú pihenés után, 1929 óta először tört ki! Az akkori kitörésről alig van információ, egy vadász számolt be róla. Vélhetően nem volt túl jelentős, a hegy lábánál sem találtak hozzá kapcsolható vulkáni hamut. 12000 éves történetében számos nagy kitörése volt, ezt a vulkán közelebbi és távolabbi környezetében is megtalált hamuanyag alapján derítették ki a vulkanológusok.

A jelenlegi kitörésnek már egy hónapja mutatkoztak az előjelei. A hegy lejtőin november közepén új fumarolákat vettek észre, majd december 9-től a hegy alatt jelentősen erősödött a szeizmikus tevékenység. December 10-én 1:10-kor (UTC) erős termális anomáliát figyeltek meg műholdfelvételeken. Ezeken a képeken nagyon jól látszanak a novemberi fumarolák.
December 12-én, 19:57-kor (UTC) erős robbanások közepette kitört a vulkán, a kitörés 20 percen keresztül tartott. A 3-3,5 km magas hamufelhőt az erős szél északnyugat felé sodorta, a kitörési felhőben villámok cikáztak. A kitörést követően a csúcsot a levegő magas páratartalma miatt alig lehetett kivenni. Fél centiméternyi szürke vulkáni hamu hullott Kozirevszkben (21:00 és 21:30 között) és Tigilben (23:30 és 24:00 között). Előbbi 110, az utóbbi 308 km-re van a tűzhányótól! Ekkor már egy 90-120 km átmérőjű, közel kör alakú hamufelhő úszott a levegőben.
23:13-túl a vulkánrengések erősödtek, és további kitörések következtek be.
A folyamatos működés során bármikor nagyobb (10 km-es hamufelhőt kilövellő) kitörések következhetnek be! A kitörések hamuanyaga zavarhatja a félsziget feletti nemzetközi légiforgalmat is.
Forrás: KVERT








A Kizimen nyáron. Igor Shipelnok felvétele.

A Kizimen télen. Forrás: Google Earth
Mindkét felvételen jól kivehető egy-egy fumarola gőzfelhője a csúcsa alatt. A Google Earth felvételén még a felhő vetette árnyék is. A nyári képen különösen jól látszik két lávafolyás, a vulkán legutóbbi kitörései közül nagyon sok lávaöntő volt. A képek nyugati irányból készültek.

Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése