2011. január 14., péntek

Etna: friss hírek, 2011. 01. 14.

Csak beütjük az Etna szót és záporoznak a jobbnál jobb képek, videófelvételek (további videók). A tűzhányó tegnap-tegnapelőtti fellépése mondhatni nagyon jól sikerült. A kitörés híre bejárta a világot. Szinte lehetetlen követni a rengeteg hírt. Nagyszerű élmény volt végig követni az eseményeket a földmozgások felerősödésének kezdetétől egészen a lávaszökőkútig, és gyönyörködni a lávafolyásban. A kitörést követően a cataniai obszervatórium munkatársai azonnal indultak, hogy dokumentálják a még szó szerint forró nyomokat. Honlapjukon közzétették a Dr. Boris Behncke által írt jelentést (egyelőre csak olaszul, de Boris ígérete szerint hamarosan jön az angol nyelvű összefoglaló).
Amit a képek alapján is jól látni: a láva a Monti Centenari salakkúpig folyt, ami több, mint 6 km-re van a legközelebbi településektől (kép1,térkép1).

kép1: Az Etna 2011. január 12-13-i lávafolyása hőkamerás és "normál" fényképen. A képet készítették: Letizia Spampinato, Emanuela De Beni, Stefano Branca. Forrás: cataniai INGV

térkép1: Etna: 'A': Monti Centenari, 'B': Délkeleti Kráter kúp keleti oldala. Forrás: googlemaps


Az INGV weboldalán a hőkamera által továbbított képeken továbbra is jól látható a friss, forró láva (kép2).
kép2: Hőkamerás felvétel a Délkeleti Kráter kúpról. Forrás: cataniai INGV

Végül egy kép a kitörés helyszínéről 2011. január 13-án reggel! A Délkeleti Kráter kúp keleti oldalában lévő beszakadásos kráter a kép közepén lévő kisebb mélyedés (kép3). Nagyszerűen láthatók a friss lávafolyások is (a kép alsó felében két közel függőlegesnek látszó sötétszürke "sáv").


kép3: A Délkeleti Kráter kúp 2011. január 13-án reggel, keleti irányból fotózva. A képet készítette: Alfio Amantia. Forrás: cataniai INGV




Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése