2011. február 15., kedd

Zavargások Pele istennő konyhájában

Kisebb lávaszökőkút kitörés a Pu'u'O'o kráterében 2011. 02. 06. (Forrás: HVO)

Frissítés
, Balázs 02. 16.:

Intenzív lávaöntés zajlik a Pu'u'O'o kráterében (lásd megjegyzések). A webkamera felvételein élőben követhetjük az eseményeket. A Hawaii Obszervatórium által közölt videó felvételen lenyűgöző képsorokat láthatunk. A lávaöntés mellett kisebb lávaszökőkút kitörések is zajlanak. A magma kisebb nyílásokon és egy kb. 10 méter magas fröccskúp kürtőjén keresztül tör a felszínre. Amennyiben a feltöltődés üteme elég nagy lesz, vagyis lesz bőven magmautánpótlás, úgy vélhetően ismét lávató alakulhat ki a Pu'u'O'o kráterében, a története során nem először. Korábban 1997 -ben és 2004-2007 között is lávató töltötte ki a krátert. A Hawaii Obszervatórium archívumában további információk olvashatók ezen eseményekről. Továbbá néhány fantasztikus kép, milyen is volt a Pu'u'O'o akkoriban.


A Pu'u'O'o kráterében zajló lávaöntés és lávaszökőkút kitörések 2011. február 6-8. között. (Forrás: HVO)

Eredeti Bejegyzés: Évi 2011. 02. 15.


A vulkánkedvelők örömére a hawaii Nagy-sziget állandó vulkánhírekkel szolgál, lássuk, milyen újdonságok történtek az elmúlt egy hét során.
Február 9-én és 10-én erős szeizmikus aktivitást észleltek a Kilauea tűzhányó területén. A két nap során történt 42 földrengésből 36 a Keleti-riftzónában pattant ki (elsősorban annak nyugati-északnyugati részén), ezek közül kettőnek is 3-nál nagyobb volt a magnitúdója: február 9-én egy 3,2 magnitúdójú rengés pattant ki a Kilauea csúcsától 2 mérföldre (3,2 km-re) délre, majd február 10-én reggel egy még erősebb, 3,8-as magnitúdójú földrengés történt a tűzhányó csúcsrégiójától 3 mérföldnyire (4,8 km-re) délkeletre, mely érzékelhető volt a Volcano nevű település környékén is. A felerősödött szeizmikus tevékenység jelentősebb kitörések előjele lehet. Ez utóbbi, legerősebb földrengés óta azonban ismét kisebb magnitúdójú rengések jellemzők a területre. A Hawaii Vulkanológiai Obszervatórium honlapján egy térkép is megtekinthető az elmúlt két hét földrengéseinek elterjedéséről, illetve azok részletes adatairól is.
A Kilauea kalderájában található Halema'uma'u kráterben szintén erősödött az aktivitás: a kráteren belüli kisebb beszakadásos kráterben fortyogó lávató szintje jelentősen megemelkedett, és a lávaszint folyamatos süllyedő-emelkedő mozgása során gyakoribbak és időben hosszabbak lettek az "emelkedő szakaszok". Február 11-én az eddigieknél jóval magasabb volt a lávató szintje: már csak 72 m mélyen bugyogott a kráter szintjétől számítva.

Bal oldali kép: a Halema'uma'u kráteren belül található lávató 2011. február 14-én (a kép forrása: Hawaiian Volcano Observatory, ahol a képre kattintva meghallgathatjuk a lávató működésének hangjait is!); jobb oldali kép: 2011. február 15-i (itthoni idő szerint 15:17-kor készített) webkamera felvétel a lávató intenzív működéséről (a kép forrása: Hawaiian Volcano Observatory webkamera).



2011. február 9-i videófelvétel a Halema'uma'u kráter lávataváról, aminek szintje ekkor 90 m-rel volt a kráter szintje alatt. A videó készítésekor a lávató szintje épp "emelkedő szakaszban" volt, melynek során kis mennyiségű gázkibocsátás is megfigyelhető (a videó forrása: Hawaiian Volcano Observatory).


A vulkán csúcsrégiójától 25 km-re kelet-délkeletre található Pu'u'O'o kráter aktivitásában is erősödést figyeltek meg: a szeizmikus tevékenység növekedésével együtt a kráteren belül számos kis kürtőből folyt a bazaltos láva, például a kráter keleti falából, illetve több fröccskúpból a kráter északi és északnyugati részén.

Bal oldali kép: A Pu'u'O'o kráter belseje, bal oldalt látható az északnyugati fröccskúp, melyből izzó (narancssárga) lávafolyások indulnak ki, illetve háttérben az északkeleti fröccskúp és a keleti kráterfalból kifolyó kisebb lávafolyás (a kép forrása: Hawaiian Volcano Observatory); jobb oldali kép: a Hét Vulkán Képe sorozat eheti tagja, melyen a Pu'u'O'o kráterből származó lávafolyás látható, amint az óceánba ömlik (a képet készítette: Judy McIlrath).


Végül egy új térkép (és annak egy kinagyított része), melyen már a friss, idei lávafolyások elterjedése is fel van tüntetve:

Térkép a hawaii Nagy-sziget délkeleti oldalán található Kilauea vulkáni terület Keleti-riftzónájában 1983 óta képződött lávafolyások elterjedéséről, illetve annak kinagyított része (jobb oldali kép), mely a Kalapana település közelében terjedő lávafolyásokat mutatja. A bordó szín a 2011. január 13-i, a piros pedig a február 4-i lávafolyásokat jelzi (a képek forrása: Hawaiian Volcano Observatory).



Best Blogger Tips

8 megjegyzés:

  1. Úgy tűnik ismét lávató kezd kialakulni a PuuOo kráterében. A feltöltődés megindult!
    A képen pirossal jelöltem az új lávafolyás által már elárasztott kráteraljzatot(piros nyíl jelöli a képen, hogy a kép lementésekor, milyen irányba ömlött a láva):
    https://picasaweb.google.com/geobalazs/Tuzhanyo#5574057551696798130

    videó a feltöltődésről(az előbbi képen bejelöltem kék négyszöggel a kráter azon részét, amelyet a videón láthatunk):
    http://www.youtube.com/watch?v=RArpc0Mrt9s

    Ha "szerencsénk" lesz akár ilyen gyönyörű látványban is részünk lehet a webkamerákon keresztül:
    http://www.flickr.com/photos/exfordy/5232144192/

    A kráterben zajló események folyamatosan követhetők a webkamerán:
    http://volcanoes.usgs.gov/hvo/cams/POcam/

    VálaszTörlés
  2. Egy ugrás(=kattintás) és máris Japánban néztem egy másik vulkánkitörést. A Sakura-jima ma is szépen pöfékel, szinte órát lehetne hozzá igazítani hozzá.

    https://picasaweb.google.com/geobalazs/Tuzhanyo#5574060752188634546

    A kitörések az alábbi webkamerán követhetők:
    http://webcam-svo2.pr.kyoto-u.ac.jp/viewer/live/de/live.html

    VálaszTörlés
  3. További videók a hawaii eseményekről
    PuuOo
    http://www.youtube.com/watch?v=cLOHTOIDkDw

    Halemaumau
    http://www.youtube.com/watch?v=I9iFKSXcmo8

    VálaszTörlés
  4. Folytatódik az intenzív lávaöntés a Pu'u'O'o kráterében.

    https://picasaweb.google.com/geobalazs/Tuzhanyo#5574235634527505250

    VálaszTörlés
  5. PuuOo videó:
    A felvételen a tegnapi eseményeket láthatjuk:

    http://www.youtube.com/watch?v=66y_qOGyh-w

    VálaszTörlés
  6. PuuOo, kép:

    https://picasaweb.google.com/geobalazs/Tuzhanyo#5574310908692065202

    VálaszTörlés
  7. PuuOo

    https://picasaweb.google.com/geobalazs/Tuzhanyo#5574316460275374642

    VálaszTörlés
  8. Balázs,
    fantasztikus a HVO videó! Köszi az élmény megosztását!

    VálaszTörlés