2011. június 5., vasárnap

10 km-es hamufelhő a Puyehue felett

Frissítés: Szabolcs (hétfő, 18:30 )

Fantasztikus fotók és videofelvételek a kitörésről! Alább az egyik legkülönlegesebb:


A Puyehue-Cordón Caulle színgazdag kitörési felhője. Forrás: The Australian.



Frissítés: Tomi (hétfő, 10:30 )

A kitörési felhőben rengeteg villámot fényképeztek, a BBC videót is közölt a jelenségről. Gyönyörű képek a kitörési felhőről itt és itt, valamint egy képsorozat a villámok vagy épp a nyugvó nap által megvilágtott hamufelhőről, és a hamulepelbe burkolózott Bariloche városáról.

Eredeti bejegyzés: Tomi (vasárnap, 12:13 )

A Dél-Chilei Puyehue-Cordón Caulle tulajdonképpen nem is egy vulkán, hanem egy kis vulkáni lánc, melyben bazaltoktól a riolitokig mindenféle magmás kőzet előfordul. Ezen belül a Puyehue rétegvulkán 2236 m magas, kőzetfajtáit tekintve a térség legváltozatosabb vulkánja. 5 km-es kalderáján belül egy 2.4 km átmérőjű csúcskaldera helyezkedik el. A vulkáncsoport mindössze 250 km-re északra helyezkedik el a nemrég meglepetés kitörést okozó Chaitentől. A térségben utoljára 1990-ben volt kisebb kitörés, 1960-ban pedig egy VEI 3-as erősségű.
A vulkán az utóbbi hónapokban sűrűbbé vált, 2-5 km mélyen kipattant földrengések miatt a 2-es riadókészültségi fokozatot kapta a SERNAGEOMIN-től. Azután, hogy június 3-án pénteken 60-nál is több földrengést észleltek, a készültségi szintet 4-esre (sárga) emelték, ami 24 órás megfigyelést jelent. Közben felkészültek a térség falvainak esetleges evakuálására.
Tegnap helyi idő szerint 14 és 15 óra között kitört a vulkán, 14:40-kor már látható volt az magasba tornyosuló hamufelhő, ami hamarosan elérte a 10 km-es magasságot is! A felhő kelet-délkelet, azaz Argentína felé sodródott-sodródik. Mára már 850 km távolságban is megfigyelhető, írja a Buenos Aires VAAC. A térségből 3500 embert evakuáltak, Bariloche (Argentína) városában félhomály uralkodik, a város repterét lezárták a hamu miatt.


Az első videó a kitörésről. Készítette: xchikoone

A csúcskalderában szombat éjjel izzó pontokat láttak, vélhetően a kitörés által kihajított nagyobb lávadarabok lehettek.
A NASA műholdas felvétele a kitörrési felhőről. A hamufelhő a kép felső ötödének közepén látható, a vastag, fehér, egybefüggő felhőtakaró keleti szélén.

Best Blogger Tips

1 megjegyzés: