2011. július 14., csütörtök

Etna: 10 év után újra látványos kitörések a Bocca Nuova kráterben!

Frissítés (Szabolcs, péntek 15 óra)
Rövid megjegyzés az indonéziai Lokon kitöréséről a kommentek között.

Eredeti bejegyzés (csütörtök, 12:00)

Az Etna hétvégi, július 9-i kitörése újra nagy érdeklődést kapott és úgy tűnik némi változás állt be a tűzhányó működésében.

Látványos lávatűzijáték a Bocca Nuova kráterben július 13-án éjjel, holdfényben. Forrás: Boris Behncke, INGV


Az idei évben a Délkeleti kráter peremén létrejött beszakadásos kráterben zajlottak ismétlődően a kitörések. A szombati látványos paroxizmus előtt már napokkal korábban lehetett sejteni, hogy szemünket érdemes az Etnán tartani, mert új előadás lesz. Szombaton, a lávaszökőkút kitörések mellett több kilométer magasra csapott fel a vulkáni hamufelhő, amiből a vulkán környéki lakott területeken is esett a szürke vulkáni hamu. A heves kitörés ismét hamar abbamaradt, azonban a korábbiakkal szemben, most nem csendesedett el teljesen a tűzhányó. A Bocca Nuova (az Etna legnagyobb krátere) július 11-én átvette a show-t és most itt zajlanak a tűzijátékszerű kitörések. A Bocca Nuova kréterében 10 éve nem volt vulkáni működés, így ez az esemény most mindenképpen nagy jelentőséget kap! Az Etna mostani vulkáni aktivitása is itt kezdődött, amikor tavaly augusztusban látványos vulkáni hamufelhő emelkedett ki a kráterből. Decembertől aztán átvette az előadást a Délkeleti kráter, most pedig a stafétabot ismét átkerült a Bocca Nuovához. Íme az előadás:

Lávatűzijáték a Bocca Nuova kráterben július 11-én éjjel. Forrás: Boris Behncke, INGV


A látványos stromboli-jellegű lávatűzijáték a Bocca Nuova kráterének alján zajlik. Az izzó lávacafatok több tíz méter magasra csapnak ki a kráterperem fölé és hullnak vissza a kürtő közelébe. Hasonló látványos esemény a Bocca Nuova kráterben 1997-ben és 1999-ben zajlott, amikor a láva teljesen kitöltötte a kráter belsejét, sőt túl is csordult rajta. A mostani Bocca Nuova aktivitás azt jelentheti, hogy egy viszonylag folyamatosabb látványos vulkáni működés lesz az Etna csúcsterületén a következő hetekben, hónapokban. Bár a látványos vulkánkitörések vonzzák a turistákat, a csúcsterület azonban a vulkáni veszély miatt le van zárva, oda csak vulkanológusok és hegyi vezetők léphetnek be különleges engedéllyel. Az eseményeket azonban biztonságosan lehet követni valamelyik Etna webkamerán keresztül is és természetesen követjük a Tűzhányó blogon is!

Best Blogger Tips

7 megjegyzés:

  1. Emlékszem az augusztusi Bocca Nuova-i kürtőtisztító kitörés előtt 5 nappal még fenn sétálgattunk a kráter peremén. Aztán csak később itthon láttam, hogy utánunk nem sokkal történt a kitörés. Kerestem a neten, de nem találtam, hogy vajon mennyire előre tudhatták ezt, mikor zárták le a csúcsrégiót?

    VálaszTörlés
  2. Kitört a Lokon vulkán Indonéziában, Celebesz szigetén:
    http://mno.hu/portal/797369
    http://www.guardian.co.uk/world/2011/jul/15/indonesian-volcano-erupts

    VálaszTörlés
  3. Valóban az elmúlt napok kisebb aktivitása után beleerősített a Lokon, aminek következtében most már 4000 embert telepítettek ki. A kitörés során mintegy 1,5 km magasra emelkedett fel a vulkáni hamu, ami szinte teljes sötétséget okozott a közeli Manado településen. A légi közlekedésben egyelőre nincsenek zavarok. A kitörés annyiban érdekes, hogy az amúgy igen aktív ikervulkán esetében eddig főleg a Lokon és az Empung közötti nyeregben zajlottak a kitörések. Az elmúlt időszak kitörései olykor elpusztították a vulkán környéki terméseket, azonban a lakosokra nem jártak közvetlen veszéllyel. Mégis, a vulkán történetében voltak hevesebb kitörések is, amelyek piroklaszt-árak lezúdulásával is jártak. Ez és a tavalyi Merapi kitörés tragédiája érthetően nagyobb félelmet kelt és érzékenyebbé teszi a lakosságot (és a médiát) a vulkánkitörés lefolyása iránt. Egyelőre alapvetően lávatűzijátékkal és lávafolyással jár a vulkáni működés, a következő napokban érdemes figyelni a fejleményeket!

    Folyamatos beszámolók találhatók a következő weblapon:
    http://earthquake-report.com/2011/07/14/mount-lokon-volcano-eruption-sulawesi-indonesia-alert-raised-to-highest-level/

    VálaszTörlés
  4. # dzsóni bácsi
    Emlékeim szerint tavaly augusztus 25-én volt egy komolyabb kürtőtisztító robbanás a BN kráterben. Úgy tudom ekkortól zárták le a csúcsrégiót. Szóval nagy szerencse volt, hogy pár nappal ezen kitörés előtt mentetek fel a csúcsra. Amikor mi októberben ott voltunk már csak a Torre del Filisofo-ig lehetett felmenni, bár akkor elsősorban az időjárás miatt nem engedték fel az embereket.

    VálaszTörlés
  5. Igen augusztus 25-én volt. Nekünk szerencsére nagyon jó időnk volt, egészen a Földközi-tengerig leláttunk. De ha ekkortól zárták le a csúcsrégiót, akkor mi történt az épp a kitörés napján túrázókkal? Ekkoriban nagyon sok embert vittek fel a csúcsra, mi történt azokkal akik épp fenn voltak? Vagy azért pár nappal előrejelezték a földrengések-földremegések a kitörést?

    VálaszTörlés
  6. # dzsóni bácsi
    A cataniai INGV központban folyamatos monitorozás alatt áll az Etna. Minden rezdülését látják, ezért azonnal tudják értesíteni a hegyen lévőket is, ha bármi készülődik. Már július 5-én elkezdődtek a robbanások a Bocca Nuovában, amelyek közül a legnagyobb az augusztus 25-én bekövetkezett volt. Valójában 25-én egy robbanássorozat történt, amelyet egy 20 perces kisebb hamukibocsátás követett. Azt pontosan nem tudni, hogy éppen ekkor (2010. 08. 25. 15.09 helyi idő szerint) az Etna csúcsrégiójának mely részén voltak emberek, de ez a kisebb kitörés csak akkor jelentett volna veszélyt, ha valaki egészen a Bocca Nuova kráter peremén tartózkodott volna. Ugyanakkor nem sérült meg senki.
    a cataniai control room tavaly augusztus 25-én:

    http://www.flickr.com/photos/etnaboris/4926041419/in/photostream/

    VálaszTörlés