2011. július 24., vasárnap

Földrengés raj a kanári-szigeteki El Hierro sziget alatt

Több mint 400 kis magnitúdójú földrengés pattant ki a Kanári-szigetekhez tartozó El Hierro sziget (térkép) alatt az elmúlt 3.5 napban. A IGN jelentése szerint fokozott figyelemmel kísérik az eseményeket. Egyelőre azonban nem tudni pontosan, hogy mi okozza a földrengés rajt, vulkáni vagy tektonikus eredetű-e. Amennyiben magma mozgásához társulna, úgy további előjelként fokozódó magmás gázkibocsátás (fumarola, szolfatára tevékenység) és a terület felboltozódása kell, hogy kísérje az intenzív szeizmikus aktivitást. Ennek egyelőre azonban nincs jele. Az alábbi diagramokon látható, hogy a rengések 10-15 km-es mélységközben pattannak ki, vagyis a földkéreg-földköpeny határán!

A diagramokon a földrengések időbeli eloszlásuk és kipattanási mélységük szerint vannak ábrázolva. A diagramokat az Eruptions blog egyik olvasója "Lurking" készítette.

Fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy a megfigyelt hipocentrum mélységek (ahonnan a földrengés rajok kipattannak) egybe esnek az El Hierro alatti kiterjedt magmatározó rendszer felső zónájával (lásd a következő ábra). Ez önmagában még nem jelenti azt, hogy az elkövetkező hetekben hónapokban vulkáni tevékenység indul a szigeten. De ettől még előfordulhat, hogy épp friss magma nyomul a magmatározó rendszerbe. De az sem zárható ki teljesen jelen adatok szerint, hogy a magmatározóból elindult a kőzetolvadék a felszín felé. Mindenesetre én személy szerint inkább magmás/vulkáni tevékenységhez kötöm a jelen földrengés rajt, mintsem tisztán tektonikus földmozgáshoz.

Az ábrán az El Hierro alatti magmatározó rendszer (bal oldali diagram és középső kép, forrás: Stroncik et al. 2009, CMP) és az elmúlt napokban kipattant földrengés raj kipattanási mélysége látható (jobb oldali diagram, forrás: Lurking, az Eruptions Blog olvasója). Kék téglalap jelöli a 10-12 km-es mélységtartományt, ahonnan a legtöbb földrengés kipattant és ahol a magmatározó rendszer felső zónája található.



Best Blogger Tips

3 megjegyzés:

  1. Webkamera az El Hierro tűzhányóhoz (a kamera helye: Las Puntas, egy kis város a tengerparton a vulkán északi részén):

    http://laspuntas.myipcamera.com:1024/img/main.cgi?next_file=main.htm

    VálaszTörlés
  2. A kis magnitúdójú földrengések száma úgy tűnik, hogy folyamatosan csökken az El Hierro-n:
    az IGN (Instituto Geográfico Nacional) honlapján közzétett földrengésadatok szerint a tegnapi nap folyamán 17 földrengés (magnitúdójuk: 1,5-2,2), a mai napon (eddig) pedig 4 rengés (magnitúdójuk: 1,7-2,4) pattant ki a vulkánon.
    Az elmúlt 10 nap során kipattant összes földrengés és azok adatai:
    http://www.01.ign.es/ign/layoutIn/sismoListadoTerremotos.do?zona=1&cantidad_dias=10

    A tegnapi és mai nap eseményeit mutató szeizmogramok (az El Hierro-hoz a két legalsó szeizmogram tartozik):
    http://www.01.ign.es/ign/layoutIn/volcaSenalesAyerHoy.do#

    VálaszTörlés