2011. augusztus 20., szombat

Magyarországot ünnepli az Etna, most zajlik a 11. paroximális kitörés

Frissítés: Balázs 08.22. 18:17

Rosszul tájékoztat az index! Az index oldalán megjelent ma egy rövid hír az Etna szombati működéséről, amelyben számos pontatlanság és tévedés van.
1.
Azt állítják, hogy ez volt idén a tűzhányó 9. kitörése. Ez azonban tévedés. Valójában a szombati volt a 11. paroximális esemény az Etnán. Ezenfelül idén a Bocca Nouva kráterben is zajlottak stromboli-típusú kitörések.
2.
Azt írják, hogy a kitörés a tűzhányó délkeleti oldalában történt. Ez is tévedés! A szombati paroximális kitörés az Etna csúcsrégiójában történt, az Új Délkeleti Kráterben.
3.
Az index szerint 3 órán keresztül ontotta a lávát és lövellt hamufelhőt a magasba az Etna.
Valójában a teljes paroximális kitörési esemény augusztus 18-án reggel kezdődött fokozódó gáz emisszióval és augusztus 20-án 12:04-kor (GMT) fejeződött be. A láva 02:55-kor (GMT) kezdett túlcsordulni és ekkor indult el a lávafolyás a kráterből a Valle del Bove irányába. Eközben egyre intenzívebbé vált a stromboli-típusú aktivitás. Végül 07:00-kor (GMT) kezdődött a kitörés paroxizmusa, amely során lávaszökőkút tevékenység zajlott és 5-6 km magas hamufelhő emelkedett a tűzhányó fölé. A tűzhányó 07:50 (GMT) után pár perccel elcsendesedett. A lávaöntés tehát majdnem 5 órán keresztül zajlott, míg a hamufelhőt kb. 1 órán át lövellte a magasba a tűzhányó. (A pontosság kedvéért még hozzá teszem, hogy 11:59 és 12:04 (GMT) között még történt néhány hamukibocsátással járó robbanás)

A 11. Paroximális eseményről készült összefoglaló augusztus 20-a óta olvasható az Osservatorio Etneo (INGV-Catania) honlapján.

Frissítés: Évi, 08.21., 19:30

Boris Behncke, a Cataniai Obszervatórium neves vulkanológusa saját honlapján a tegnapi Etna kitörésről is nagyszerű képet tett közzé, melyet a Valle del Bove völgy déli pereméről (kb. 5 km-re délkeletre az aktív Új Délkeleti Krátertől) készített:

Hamufelhő az Etna felett 2011.08.20-án (a képet készítette: Boris Behncke).

A 11. paroxizmusról készült részletes beszámoló (gyönyörű képekkel) az Obszervatórium honlapján olvasható. Boris írása szerint ez a paroxizmus volt eddig a legerőteljesebb 2011-ben, a hamufelhő 5-6 km magasra emelkedett, és az eddigiekkel ellentétben most nem délkelet, hanem délnyugat felé terjedt.

Eredeti bejegyzés: Balázs, 2011.08.20., 9:44

Már napok óta vártuk, hogy megkezdődjön az újabb kitörés az Etnán. Így mielőtt elindultam volna itthonról még gyorsan rápillantottam a webkamerákra....
Jelenleg is zajlik az Etna idei 11. paroximális kitörése! A magma ismét az Új Délkeleti Kráterből tör a felszínre. Jelenleg több kilométer magas hamufelhő tornyosul a tűzhányó fölé! A Valle del Bove meredek lejtőjén pedig szépen halad előre a lávafolyás.
A csúcsrégió részben felhőkbe burkolódzik, de az Etnaweb kameráján szépen követhető a kitörés, amely már túl van a csúcspontján és lassan elcsendesül.

Hamufelhő az Etna felett augusztus 20-án.

Best Blogger Tips

7 megjegyzés:

  1. Úgy tűnik épp a végét kaptam el a kitörésnek...

    VálaszTörlés
  2. Egy gyönyörű videó a mai paroxizmusról:

    http://www.youtube.com/watch?v=jPg0rOyUgGA

    VálaszTörlés
  3. Azért a pontosság kedvéért a forrás az MTI...
    Sajnos itthon és külföldön sem tudnak nagyon mit kezdeni a hírügynökségek a Föld folyamataival, beleértve a vulkánkitöréseket is... Vajon a tőzsdei és politikai, stb. napi hírekben is ilyen felületesség bújik meg?...

    VálaszTörlés
  4. Nna, úgy tűnik az éj leple alatt suttyomban megvolt a 12-es is...

    VálaszTörlés
  5. Na jó, inkább hajnalban. Ezeket az Eruptions kommentjei között találtam:
    https://picasaweb.google.com/107826607235951611985/EtnaAugust292011?authuser=0&authkey=Gv1sRgCJiPmc-Yi__0lwE&feat=directlink
    http://i56.tinypic.com/21ay9t5.jpg

    VálaszTörlés
  6. Albert,
    köszönjük az infót, valóban megvolt a 12-es is. Tegnap este már láttam, hogy kicsit emelkedik a tremor intenzitás és hajnalra ez egy a korábbiakhoz képest kicsit kisebb, de látványos paroximális kitörésbe torkollott! Rövidesen írunk róla részletesebben is!
    üdv: szabolcs

    VálaszTörlés
  7. Én is rendszeresen nézem, de mindig rosszkor... :-)))

    VálaszTörlés