2011. szeptember 28., szerda

Kövesse élőben az Etna újabb kitörését

Frissítés: Balázs 09/29

Megjelent (gyönyörű képekkel) a tegnapi kitörésről szóló INGV jelentés. Továbbá érdemes elolvasni Boris Behncke az INGV-Catania, újabb nevén Osservatorio Etneo munkatársának összefoglalóját a kitörésről.

Nagyszerű videók készültek az Etna tegnap esti kitöréséről:

A Kd Etna fantasztikus videó összefoglalót tett közé a kitörésről. Érdemes megfigyelni a videó 2. percét követően, hogy a kráterben bekövetkezett erőteljes robbanásokat légköri nyomáshullám kíséri.


Videó összefoglaló az Etna 2011. 09. 28. kitöréséről. Forrás: KdEtna

Ezen a másik két felvételeken a kitörés legintenzívebb szakasza a kitörés paroxizmusa és a Valle del Bove nyugati oldalán csordogáló lávafolyás is látható. Íme:





Videó felvételek az Etna tegnap esti kitöréséről. Bal oldalon Michel Mammino, jobb oldalon Marco Restivo videója.

*******************************************************
2011. 09.28.

Huuuuh. Nagyszerű volt az Etna 15. paroximális kitörési eseménye. A felhős idő megnehezítette a kitörés megfigyelését a webkamerákon keresztül, de pont emiatt volt izgalmas az egész. A paroxizmus nagyon rövid kb. 20 perces volt, de ezalatt nagyon intenzív volt a kitörés. Érdekes, hogy a paroxizmust megelőző percekben hirtelen elgyengültek a földrezgések, majd újra felerősödtek és kezdődött a legintenzívebb szakasz. Ezt a webkamera felvételeken is követni lehetett. A magma egy pillanatra "elbizonytalanodott", talán ő is érzte, hogy pár nappal hamarabb gyújtotta be a rakétákat. Több szempontból is különleges volt tehát, a mai paroximális kitörési esemény. Kíváncsian várhatjuk tehát az INGV részletes elemzését.

A mostani a 15. paroximális kitörés idén az Etnán. A legutóbbi 9.5 nappal ezelőtt történt. Így megszakadt az a tendencia, hogy egyre hosszabb idő telik el két kitörés között. A július 30-án történt paroxizmus után ugyanis folyamatosan nőtt a pihenő napok száma, 6,7,8,9,10 végül 11 nap telt el a paroximális kitörések között. Ez jó példa a vulkánok kiszámíthatatlanságára.

Frissítés: Balázs 09/28 22:18

Vége a paroxizmusnak. Szinte teljesen megszűntek a földrezgések, ami jelzi, hogy elcsendesedett a kitörés. A lávafolyás még gyönyörű látványt nyújt, ahogy a Valle del Bove meredek lejtőjén ereszkedik lefele.

Lávafolyás a Valle del Bove nyugati oldalában. Forrás: Etna guide


Amilyen hirtelen felerősödött, olyan gyorsan csendesült el az Etna kitörése. A baloldali szeizmogramon látható, mennyit jelentősen gyengültek a földrezgések. Forrás: INGV


Frissítés:
Balázs 09/28 21:55
A paroxizmus kellős közepén járunk. Megindult a lávafolyás a Valle del Bove meredek nyugati lejtőjén. Az Új Délkeleti Kráterkúpból néha több ponton is lávaszökőkút csap a magasba. A tűzhányó fölé több km magas hamufelhő tornyosul.


Balra: időnként több ponton is a magasba csap a lávaszökőkút. Forrás: INGV Jobb: lávafolyás Forrás: Etna guide

Az Etna fölé tornyosuló hamufelhő (kép közepén bekeretezve) az INGV egyik távoli hőkamerájának felvételén. Forrás: INGV

Frissítés:
Balázs 09/28 21:37
Most már folyamatos a lávaszökőkút kitörés.

Etna guide cam 1.

Frissítés: Balázs 09/28 21:25

Kezdődik a paroxizmus, most már egy-egy lávaszökőkút is a magasba tör.

Szökőkútszerű kitörés. Forrás: Etna guide

Frissítés: Balázs 09/28 21:19

az első webkamera képekből készült animáció a stromboli-típusú kitörési szakaszról, amelyet Raving állított össze.

Folyamatosan erősödnek a földrezgések a tűzhányón, ami jelzi, hogy egyre intenzívebb a kitörés.

Az Etna szeizmogramja erősödő földrezgést jelez. Forrás: INGV

Frissítés: Balázs 09/28 20:16
Sajnos a felhők miatt rosszak a látási viszonyok, de néhány szerencsésebb pillanatot elkapva látható, hogy továbbra is stromboli-típusú működés zajlik.


Tűzijátékszerű kitörés. Forrás: bal: Radio Studio 7, jobb: Etna guide

Frissítés: Balázs 09/28 19:05

Kezd kitisztulni az idő. Már el is kezdődött a stromboli-típusú aktivitás*: az új Délkeleti Kráterben zajló robbanások révén kisebb hamufelhő emelkedik a magasba.

Hamupöfékelés az Etnán. Webkamera kép. Forrás: Radio Studio 7

*A stromboli típusú működés során diszkrét robbanások zajlanak a kürtő felső szakaszán. Ez egyedi hamufelhőket vagy ha sűrűsödnek a robbanások összefüggő, de pamacsokból álló hamufelhőt eredményez:

Stromboli típusú működés során képződő kitörési felhő az Etnán. Kép forrása: INGV


Hamarabb mint vártuk, de úgy tűnik az Etna kész az újabb kitörésre. A vulkán alatti földrezgések amplitúdójának értéke hirtelen megugrott kb. két órával ezelőtt és azóta is folyamatosan nő. Korábban nagyszerűen lehetett előrejelezni ez alapján a kitöréseket. Tehát estére lehet kezdeni készülődni és szorítani, hogy kitisztuljon az idő.

webkamerák: INGV, Radio Studio 7, Etnaguide, Etnaweb

Földrezgések amplitúdójának időbeli változás. Forrás: INGV
Best Blogger Tips

1 megjegyzés:

  1. Műholdképes felvételek az Etna kitörési felhőjéről:
    http://www.met.hu/pages/20110929_Etna_kitores/

    VálaszTörlés