2011. október 10., hétfő

Harmonikus földremegések El Hierron - tenger alatti kitörés zajlik!

Frissítés: Szabolcs, 2011. 10.12. 23:20

Buenos Noches Fuerteventura-ból, és ékezetek nélkül (elnézést mindenkitől)!...(ékezetek javítva)
Miért vagyok itt, amikor El Hierro mellett zajlik a vulkánkitörés? Egyrészt mert úgysem látszik semmi, másrészt mert itt alánézhetek a tűzhányóknak...
Na de most El Hierro! Néhány gyors gondolat amíg megy az internet, és válaszolok a megjegyzésekre, amennyire innen tudok!A legfontosabb dolog: készenlét! Senki se foglalkozzon azzal, hogy ellentmondó hírek jelennek meg arról, hogy van-e egyáltalán kitörés (nagy valószínűséggel van)! Bármi történhet a következő napokban, ezt nem lehet kiszámítani! Mik a veszélyek? Aminek nagyon-nagyon pici a valószínűsége, hogy szökőár lesz! Ettől tehát feltehetően nem kell félni és nem erre kell készülni (azaz mindenki nyugodtan utazzon, ha megvan a jegye, Tenerifere és a Kanári-szigetek többi szigetére, nem lesz veszélyben a szökőár miatt)! Ami viszont lehet: a kitörés eszkalálódhat, azaz egy hasadék nyílhat fel és a kitörési pont közelebb kerülhet a szárazföldhöz! Ez sokkal veszélyesebb, mint ha magán a szigeten törne ki egy tűzhányó (ez azonban csak El Hierro szigetén és valószínűleg a déli részeken lévőket érinti)! Miért? Azért, mert ha sekély vízben történne a kitörés, akkor valóban az következne be, amit korábban már egy videófelvételen bemutattam, azaz ami Tonga közelében is lejátszódott, egy heves freatomagmás kitörés, aminek a hatótávolsága kiszámíthatatlan és amihez gyorsan terjedő torlóárak is kapcsolódhatnak! Nem biztos, hogy ilyen bekövetkezik, de az esélye megvan, tehát ilyenre is fel kell készülni! Ezért teljesen elfogadható, hogy La Restinga lakosait kitelepítették!
Egy másik fontos dolog! Nem túl jó érzéssel olvasom azokat a híreket, amelyek megkérdőjelezik a kitörés tényét (pl. AVCAN Facebook-on olvastam ilyeneket). Egy ilyen esetben a legfontosabb dolog az, hogy el kell mondani az embereknek azt, hogy egy olyan természeti esemény zajlik, amit nem lehet kiszámítani, nem lehet előre jelezni, hogy merre megy tovább - főleg úgy, hogy nem lehet látni mi történik, mert nagy valószínűséggel minden a tenger alatt zajlik! Azaz ne azt kérdőjelezzük meg, hogy van-e kitörés vagy nincs, hanem azt hangsúlyozzuk, hogy a lakosságnak (elsősorban El Hierro déli részén élőknek) fel kell készülniük, hogy akár veszélyesebbre is fordulhat a vulkáni működés! Pont! (Senki ne foglalkozzon azzal, hogy esetleg egy szervezetet a Kanári-szigetek Vulkanológiai Intézetének hívnak, ettől ők még nem tudnak többet - de nem akarok senkit megbántani, csak a tényeket írni...)!
Mit mutatnak az adatok? A vulkáni földremegések intenzitása az utóbbi órákban többször változott, de továbbra is ERŐSEBB mint a normalis intenzitás. Ez azt jelenti, hogy továbbra is zajlik a vulkáni tevékenység (FONTOS - ehhez nem kell feltétlenül az, hogy a felszínre jusson a magma, elég az is, hogy ennek a lehetősége meglegyen)! A helyi szakemberek egyelőre arra jutottak, hogy két körzetben zöld elszíneződést tapasztaltak és haltetemeket találtak La Restignatól nem messze a tengeren (mi ez ha nem vulkáni működés eredménye?...). Ebből arra következtettek, hogy már két kitörési központ is van (2,7 és 3,7 km távolságban a tengerparttól, egyelőre még több mint 500 méter mélyen). Nem tudni lesz-e folytatás, azaz újabb kitörési központ nyílik vagy tovább nyílik egy hasadék (megítélésem szerint azért nincsenek rengések 2-12 km mélységben, mert egy hasadék nyílhatott fel, ahol a magma gyorsan felfelé áramolhatott...).
Az üzenet: legyen mindenki felkészülve akár még a legveszélyesebb helyzetre, lehetőségre is (és ne azon gondolkozzon, hogy kinek, milyen hírcsatornának, milyen nevezetű nyilatkozónak higgyen)! Időm lassan lejár, figyelje mindenki továbbra is a Tűzhányó blog híreit!

El Hierro tenger alatti kitörés - 3. nap

Frissítés: Balázs, 2011.10.12. 18:50

Az IGN munkatársai szerint nem jelent rosszat a földremegés intenzitásának hirtelen csökkenése. Azonban arról nem nyilatkoztak, hogy mi állhat a hátterében. A helyi hatóságok a Telefonica segítségét kérték, akik rendelkeznek a megfelelő felszereléssel, hogy végre elinduljon a vízalatti adatgyűjtés, a kitörés helyének meghatározása, fényképek készítése, minták gyűjtése (canarianews 12/10/2011 16:45).

Közben Noli jelezte, hogy a földremegés lassan erősödik. Íme:

El Hierro spektrogram. Forrás: Spanyol Nemzeti Földrajzi Intézet

Frissítés:
Balázs, 2011.10.12. 17:08

Hupsz! A földremegés intenzitása kb. 20 perccel ezelőtt drasztikusan lecsökkent! Mintha elzárták volna a csapot. Úgy tűnik a kitörés hirtelen elgyengült. Hawaii-n a Kilauea-n idén többször is megfigyelhető volt, hogy magma nagyon rövid idő alatt eltűnt a kürtőből - mint amikor kihúzzuk a dugót a kádban - és új utat találva magának egy másik helyen tört a felszínre.
Előfordulhat, hogy most is ez történik a tengerfenéken, vagyis épp új utat keres magának a magma.

El Hierro szeizmogram balra, spektrogram jobbra. Forrás: Spanyol Nemzeti Földrajzi Intézet


Frissítés: Balázs, 2011.10.12. 15:44

Továbbra is erős földremegés jele látható az IGN valós idejű szeizmogramján, de az elmúlt órákban kissé csökkent a jel intenzitása. Nem egy drasztikus változásról van szó, de a földremegés erőssége egyértelműen gyengül. A jel amplitúdójában és frekvenciatartományában látni a változást. Ismét csak találgatás, de azt gyanítom, hogy nem a kitörés végének közeledtét jelzi ez a változás, csupán azt, hogy szűkül a kürtő szélessége, amelyen keresztül felszínre nyomul a magma, így némileg csökken az erupciós ráta. Íme a szeizmo- és spektrogram:


El Hierro szeizmogram balra, spektrogram jobbra. Forrás: Spanyol Nemzeti Földrajzi Intézet

A legutóbbi hírek szerint La Restinga lakói csak gyógyszerekért és fontosabb dokumentumaikért térhettek vissza lakhelyükre. A kanári-szigeteki kormányzat elnöke pedig arra kéri a sziget lakóit, hogy őrizzék meg a nyugalmukat.
Eközben egy, az El País által ma közölt cikkben továbbra is arról lehet olvasni, hogy kérdéses, valóban megkezdődött-e a kitörés, vagyis a magma felszínre nyomulása (ez esetben a nagy vízmélységnek köszönhetően a lávaöntő kitörés).

********************

Frissítés: Balázs, 2011.10.11. 22:01

Az IGN honlapján látható valós idejű diagramokon jól látható, hogy továbbra is nagyon erős földremegést regisztrálnak az El Hierro-n lévő szeizmométerek, ami valószínűleg a forró magma és a tengerfenék közelében elhelyezkedő hideg víz heves reakciójának az eredménye. A jel felerősödése ugrásszerű volt reggel 6 óra (UTC) után nem sokkal. Azóta folyamatos, egybeolvadó kék sáv látható a szeizmogramon (lásd az alábbi ábrán bal oldalon a felső részt). Az alatta lévő spektrogramon az is látható, hogy ez a jel intenzívebb, és nagyobb frekvenciatartományban észlelhető. Véleményem szerint ezt a változást az erupciós ráta hirtelen növekedése okozta, ami valószínűleg abból fakadt, hogy újabb hasadékok nyíltak fel a tengerfenéken valószínűleg a sziget partjához közelebb. Az új hasadékokon keresztül pedig még több magma nyomulhat a felszínre. A nagyobb magmamennyiség több energiát biztosít, így a magma-víz reakció is intenzívebb, ami magyarázhatja a felerősödött földremegést. (De ez csak spekuláció!)

El Hierro szeizmogram balra, spektrogram jobbra. Forrás: Spanyol Nemzeti Földrajzi Intézet

A kitörés El Hierro partjaitól körülbelül 5 km-re déli irányban zajlik a tengeraljzaton. A magma tulajdonképpen El Hierro szigetének déli irányú tengeralatti nyúlványán tör fel jelenleg. Azonban egyes hírekben (11/10/2011 20:42) arról olvashatunk, hogy az IGN munkatársai arra utaló jeleket észleltek, mintha a magma egy része a sziget partjai felé nyomulna. Amennyiben valóban ez a helyzet, úgy változás állhat be a kitörés stílusában, ahogy azt már korábban írtuk (17:12-es frissítés). Fontos megjegyezni, hogy bár a kitörés egy ilyen esetben robbanásos jellegűvé változna, de ha a sziget partját nem közelíti meg túlságosan (kb. 2-2,5 km-nél közelebb), akkor ez a kitörés sem jelent majd nagy veszélyt La Restingára. Továbbra is fennáll annak a lehetősége, hogy a magma egy része a szárazföldön törjön a felszínre. A jelenlegi helyzet alapján ez várhatóan El Hierro déli csúcsán következik majd be.

A 3 D-s térképek a kitörés jelenlegi helyét szemléltetik. Forrás: El Mundo

Frissítés: Balázs, 2011.10.11. 20:55

A riasztási szint emelésével párhuzamosan kitelepítések is zajlottak El Hierro szigetén. A lakosokat La Restinga-ból a sziget más területeire szállították, írja az El Mundo. A kitelepítések elővigyázatosságból történtek, és nincs kizárva, hogy La Restinga lakói estére hazatérhetnek, nyilatkozta Juel Manuel Santana. A Radio Televisión Canaria folyamatosan közvetíti az eseményeket.

Frissítés: Balázs, 2011.10.11. 17:12

Egy kedves olvasónk jelezte, hogy vörös színűre emelték a riasztási szintet La Restinga térségében. A sziget többi részén maradt a sárga fokozat. A hírt az AVCAN is közölte.
A riasztási szint emelésére azért volt szükség, mert ahogy azt korábban írtuk egyre erősödő földremegést detektálnak a szeizmométerek. Továbbá a hatóságok attól tartanak, hogy a kitörés központja a part felé tolódik. Amennyiben ez bekövetkezne és a kitörés központja sekély (>2-300 m) vízbe helyeződne át, úgy a forró magma és a tenger víz reakciója freatomagmás kitöréseket eredményezne vagyis robbanásossá válna a kitörés (Jelenleg ez azért nem következik be, mert nagy vízmélységben nyomul a felszínre a magma.). Egyelőre azonban ez a forgatókönyv csak egy lehetőség, nem szükségszerűen bekövetkező esemény. Fontos szem előtt tartani, hogy a riasztási szint emelése az esetleges veszélyre figyelmeztet. Vagyis a vörös jelzés önmagában még nem jelenti azt, hogy máris észlelni annak a jelét, hogy hamarosan a parthoz közelebb tör felszínre a magma, robbanásokat előidézve a kitörési központjában. El Hierro szigetét folyamatosan figyelik a spanyol vulkanológusok és azonnal értékelik a bejövő adatokat.


Frissítés: Tomi, 2011.10.11. 14:20

Ahogy Balázs is írta, nagy a bizonytalanság a kitörés körül, gyakorlatilag csak geofizikai adataink vannak és azokkal kell gazdálkodnunk. Tengeralatti kitörések naponta zajlanak az óceánközepi hátságoknál, így még csak nem is különleges esetről van szó. Hasonló helyzet alakult ki Japán partjainál 1989 nyarán, amikor az Ito-oki vulkán kitört. Az alábbi ábra a kitörés előtti-utáni szeizmikus eseményeket mutatja (Forrás: Encyclopedia of Volcanoes).



A helyzet kísértetiesen hasonlít a mostanira El Hierron. Először földrengések pattantak ki a térségben (üres oszlopok a diagramon), ezek számának folyamatos csökkenése, majd szinte teljes megszűnése után alacsony frekvenciájú rengések kezdtek kipattanni, majd megjelentek a harmonikus földremegések (seizmic tremor - fekete vonalak). Ezt követően két nappal megtörtént a vízalatti kitörés is.
Ez jól mutatja, hogy nem feltétlen a földremegések kezdete jelzi a kitörést, de mindenképpen egy kitöréshez nagyon közeli helyzetet mutat. Nem egyszerű tehát a spanyol geológusok dolga, amikor el kell dönteniük, mi történik a víz alatt. Rafael Abella geológus nyilatkozta a Laopinion.es hírportálnak, hogy az ilyen típusú rengések (tremor) azt jelzik, hogy a magma a felszín közelében van, vagy akár ki is tört.

A harmonikus földremegések szeizmogramján egyértelműen látszik az erősödés, szembetűnő a megnövekedett amplitúdó (Forrás: IGN):



Frissítés: Tomi, 2011.10.11. 11:11

A Spanyol Nemzeti Földrajzi Intézet megerősítette a kitörést! Gyakorlatilag azokat az információkat (tremor megjelenése, kitörés helye a szigettől 4-7 km-re délre a tenger alatt) adják meg ők is, amelyek már tegnap is rendelkezésünkre álltak. Ők is említik a sok haltetemet. 2 km-es vízmélységről beszélnek a kitörés helyén, szerintem esélyesebb a fél kilométer közeli vízmélység, ugyanis a sekély rengések helyszíne az a tenger alatti hegyhát, ami a sziget egyik nyúlványának a folytatását jelenti. A tenger mélysége pedig ezen a helyen, 7 km-re a szigettől nem éri el a 2 km-t.
A földremegések amplitúdója és frekvenciája is erősödött tegnaphoz képest.

********************
2011. 10.10.
Frissítés: Szabolcs 23:18

Gyors bejelentkezés Teneriféről: Reggel volt egy érzésem, hogy ma történik valami, de aztán jött a taxi... Hogy mi is, azt kiválóan érzékeltette Balázs bejegyzése. Ahogy pestiesen mondják: "látja, nem látja, na látja...", avagy "itt a piros, hol a piros..." - most akkor mi is van? Láthatóan a hazai média küszöbingerét sem törte át a hír, miszerint nagy valószínűséggel vulkánkitörés kezdődött a Kanári-szigetek legfiatalabb szigete mellett. Helyi kollégával beszélve is, nem fér kétségem ahhoz, hogy a földremegések ("tremors") vulkánkitöréshez kapcsolódnak. A kitörés, az általam a legmértékadóbbnak tekintett helyi vulkanológus, Juan Carlos Carracedo szerint, valamint más Kanári-szigetekre specializált szakemberek szerint is kb. 500-600 méter mélységben a tenger alatt történhet, azaz a korábban felvázolt vulkáni működési lehetőségek közül a legkevésbé látványos esemény következett be. Ilyen vízmélységben a nyomás akkora, hogy a magma nem képes robbanással kitörni, ehelyett párnaláva formájában buggyan a felszínre (egy korábbi beszámolónkban már mutattuk, hogyan is néz ki a párnaláva). Ez azt jelenti, hogy a felszínen nem látszik semmi, úgy tűnik minden nyugodt és valóban megerősítették, hogy El Hierro-n nem történtek intézkedések, a lakosság - ahogy egy kedves bejegyzőnk is említette - alapvetően nyugodt. Ez így is van, egyelőre valóban nincs veszélyhelyzet (mindaddig, amíg a kitörés nem közelít a szárazföld felé, azaz nem nyílik meg egy hosszanti hasadék).
Itt azonban arról is olvastam beszámolót, hogy nagy számban figyeltek meg haltetemeket a feltételezett kitörési hely környékén, kollégám pedig arról is mesélt, hogy bizonyos halak már hetekkel ezelőtt távoztak a helyszínről.
Mindazonáltal érthető a zavarodás: van kitörés vagy nincs, veszélyes vagy nem? Ez talán részben annak is köszönhető, hogy nem az történik amit sokan vártak, nem lávaszökőkút emelkedik a magasba, nincs lávafolyás... Pedig hát ilyen egy "igazi" vulkánkitörés... - gondolják sokan. Pedig a Földön évente zajló vulkánkitörések nagyon nagy része (valószínűleg több mint kétharmada) nem látható! Nem is tudunk róla, mert szemünktől elfedve, víz alatt játszódnak le - mint ahogy feltehetően most is El Hierro szomszédságában! A vulkánkitörések sokszor ilyen szemérmesek...

A vulkánkitörés feltételezett helye. Forrás: El Mundo.net in Jon Fríman blog




Frissítés: Balázs 21:56

Egyre intenzívebb a földremegés, amit a jel amplitudójának növekedése jelez:


El Hierro szeizmogram balra, spektrogram jobbra. Forrás: Spanyol Nemzeti Földrajzi Intézet

Frissítés: Balázs 18:33

Kitörés, vagy mégsem? Látni nem lájuk mégis érezzük. Mi történik El Hierro partjaitól délre?

Ahogy Tomi is írta korábban, az El Hierro tanácsa megerősítette, hogy a több mint két hónapja tartó erőteljes szeizmikus aktivitás típusa - amely korábban is egyértelműen magmás eredetű volt - megváltozott és megkezdődött a kitörés. Több spanyol vulkanológus is megerősíteni látszik a kitörés hírét. Juan Carlos Carracado egyértelműen azt nyilatkozta, hogy kitörés zajlik kb. 500 m-es mélységben a tengerfenéken kb. 7 km-re La Restingától. Ramon Ortiz nyilatkozatában azt mondja a jelen szeizmikus jel (tremor - földrezgés/-remegés) nagy valószínűséggel tenger alatt zajló kitöréshez kapcsolódik. Az AVCAN (Kanári-szigetek Vulkanológiai Egyesülete) arra hívja fel a figyelmet, hogy ellentmondások vannak egyes nyilatkozatok között, ezért kissé zavaros mihez is köthető a jelenleg is detektált fölremegés.
Azt mindenképpen fontos hangsúlyozni, hogy a földrezgések megjelenése nagyon fontos információ, hiszen vulkánkitörések közben szokták detektálni. Mi az oka a bizonytalanságnak? Az bizonyos, hogy jelenleg is földrezgéseket detektálnak a szeizmométerek. A jel eredete azonban nem csak kitörés lehet, sekély mélységben (<3km) a magmában meginduló buborékosodás vagy a felszín alatti víz és magma heves reakciója is kiválthatja, de egyértelműen azt jelzi, hogy a magma nagyon sekély mélységben van, akár elérhette a felszínt, vagyis elkezdődhetett a kitörés. A földrezgések tehát a kitörés szeizmikus előjelei, de abból fakadóan, hogy a jel mögött álló folyamatok egy kitörés során is zajlódnak, önmagában a jelből nehezebb következtetni arra, hogy elkezdődött-e már a kitörés.


Frissítés: Tomi, 13:55

A Canaries News legfrisseb hírei közt szerepel, hogy El Hierro tanácsának elnöke megerősítette a tengeralatti kitörést. A legutóbbi adatok alapján 2000 méter mélyen, La Restingától 8 km-re délre tört ki a vízalatti vulkán. A tengerészeti hatóságot négy hajó is értesítette a kitörésről. A szeizmikus tevékenységben nincs változás, továbbra is a magma okozta harmonikus földremegésé a főszerep:



Frissítés: Tomi, 13:27

Lehet, hogy már zajlik egy tengeralatti kitörés? Hivatalos források még nem erősítették meg, úgyhogy óvatosan kell kezelnünk, de Juan Carlos Carracedo vulkanológus azt nyilatkozta a Noticias de Canarias-nak, hogy 6-7 km-re a partoktól, legalább 500 m mély víz alatt megindult a kitörés. Amint új információk birtokába jutunk, jelezni fogjuk, mi a helyzet.

Eredeti bejegyzés: Tomi, 10:48

Harmonikus remegést (tremor) jeleznek az El Hierron lévő szeizmográfok! Ez egy olyan földrengésfajta, ami kifejezetten a magma mozgásához, felfele nyomulásához köthető. Az elmúlt napokban a földrengések száma fokozatosan csökkent. Tegnap délután ugyan volt két, hármas magnitúdónál erősebb (ezt már a legtöbb ember érzékeli), de összességében nem volt sok földrengés, ugyanakkor megjelentek sekély mélységűek is.


A fenti szeizmogram jól mutatja, hogy tegnap nem volt sok rengés, de volt két viszonylag nagyobb. Forrás: Spanyol Nemzeti Földrajzi Intézet

Ma hajnalban is még csendes volt a kép. Aztán történt valami, és a ritka rengéseket felváltotta egy folyamatos, harmonikus remegés.

Ma hajnalban, negyed ötkor (magyar idő szerint negyed hat) harmonikus remegés váltotta fel a földrengéseket El Hierron. A szeizmogram feliratai - a fentihez hasonlóan - a következők: vízszintesen percben tüntetik fel az időt, az egyes vízszintes vonalak pedig egy-egy óra eseményeit jelentik (UTC-szerint), így jobbra és lefelé telik az idő. Fent a mérőállomás neve és a mérés napja látható. Forrás szintén az IGN
Best Blogger Tips

21 megjegyzés:

  1. már megerősítették, olvassátok el a www.canarias7.es

    VálaszTörlés
  2. sziasztok, amint tudok helyi hireket, tovabbitom! a kovetkezo site-on naprakesz adatok:
    http://www.canariesnews.com/2011/09/28/el-hierro-earthquakes-update/

    udv: szabolcs

    VálaszTörlés
  3. CSekély spanyol"tudásommal" nekiálltam a kanári tévét nézni (http://www.rtvc.es/television/enDirecto.aspx?canal=tv) és mutatták a helyi katasztrófavédelem vezetőjét, ő azt nyilatkozta a tévének, hogy a szeizmikus jelek alapján úgy gondolják, hogy kitörés zajlik.

    VálaszTörlés
  4. Itt élek a kitörés től pár KM,El hierro szigetén, nyugalmas és békés újra a sziget,és reméljuk hogy ezzel vége is,

    VálaszTörlés
  5. bizontalanság,,,hogy mi történt ?és mi történik most?ezt senki nem tudja biztosan Actualidad Volcánica de Canarias (AVCAN)

    VálaszTörlés
  6. Friss hír a spanyol El Mundo lapban:
    http://www.elmundo.es/elmundo/2011/10/10/ciencia/1318281564.html

    VálaszTörlés
  7. A következő órákban akár félelmetes helyzet alakul ki ,bár csak elmélet maradna!! üdv. El Hierro-ról Actualidad Volcánica de Canarias (AVCAN)

    VálaszTörlés
  8. http://www.facebook.com/pages/Actualidad-Volc%C3%A1nica-de-Canarias-AVCAN/163883668446

    VálaszTörlés
  9. Esa señal tan fuerte de tremor que está registrando el sismografo de la isla del hierro, está aumentando sin flaquear su magnitud, o potencia, lo podría ser indicativa de que el moviemiento de magma se acerca a la posición del sensor, es decir, está progresando hacia la superficie. ¿Que podemos esperar?

    La primera opcion es que siga la erupcion submarine, el sistema pierda presion, se vaya vaciando y que el tremor empiece a bajar y la sismicidad y poco a poco todo vaya a la normalidad otra vez.

    Ahora bien, hay una segunda opción, si el tremor se para subitamente o casi, Houston, tenemos un problema, un tapón. El magma seguira subiendo, cogera presión subira la sismicidad y saltará el tapón o saltará por otro sitio que le ofrezca menos resistencia, con un buen sismo de disparo (3.6 - 4.5)... Si esto ocurre el semaforo habria de pasar a rojo si o si, la erupción seria inminente.

    El resultado de ese sismo de disparo, sera sin duda una erupcion en muy pocas horas (2-6h) en la vertical del punto de sismo de disparo o muy cerca (1-2 km a la redonda).

    La zona mas propensa a la vista de como se ha desenvuelto la sismicidad en esta crisis, y los últimos sismos localizados en tierra, sería en un eje NNW-SSE desde donde dicen que está la actividad volcanica submarina y la zona este del cono del volcán Tanganasoga en mitad del valle del Golfo. En mi opinión esa linea que va desde la punta del agua, pasando por los llanillos, subiendo por el este del Tanganasoga (La zona entre Sabinosa y Frontera), hacia la zona de cumbres y bajando por el valle del julan por el otro lado hacia cala Tacorón y pasando junto a la costa de la Restinga, esa linea es la que mas papeletas tiene ahora mismo de tener la posible erupcion.... ¿donde abrira el /los puntos de emisión? ... Veremos que ocurre.

    ...en menos de 48h lo sabremos, el tremor no aguanta tanto y espero que sea la primera opcion. (Enrique).
    http://www.01.ign.es/ign/resources/volcanologia/CHIE/imagenes_sismica/DIA_SP/CHIE_2011-10-10_sp.jpg

    VálaszTörlés
  10. Pár perce kezdett változni a helyzet ,lakosság gyölés várhato La Rastingában,új kitörés várható ,magma vándorlás és talán a szárazföldön, El Hierro-ról

    VálaszTörlés
  11. Vörös riasztás La Rastinga-ban El Hierro-ról

    VálaszTörlés
  12. Úgy látom, a kis "bottleneck" után ismét erősödik a remegés.

    VálaszTörlés
  13. Az fordult meg a fejemben, hogy nem lehet-e, hogy kalibrálták a műszert, vagy ilyesmi? A bottleneck után volt egy kis adatszünet is.

    VálaszTörlés
  14. hm érdekes felvetés...
    Ugyanakkor a canaries7 cikkében nem említik, hogy műszeres probléma lett volna és az IGN munkatársai azt nyilatkozták ebben a cikkben, h ők is észlelték a jelenséget.
    Ettől még persze kérdéses,h mi okozta az adathiányt.

    VálaszTörlés
  15. 2011. október 11. 14:46 Érdemes újra olvasni ezt a feltevést a mit küldtem ebben a dátumban!!és nem rég érdekes grafikon jelent meg AZ AVCAN facebook lapján ,ÉRDEMES meg nézni,, El Hierro -ról

    VálaszTörlés
  16. Sajnos túllép azon, amit megértek a spanyolból, de ezen a linken a videón http://yfrog.com/0jyeez azt nyilatkozza a sajtónak Alpidio Armas (ő valami vezető politikus ott), hogy két új kitörési centrumot észlelnek ugyanazon a vonalon, ahol a már ismert is fekszik. A hírt a twitteren a PrensaElHierro hozta ( http://twitter.com/#!/PrensaElHierro ) Ezzel egybecsengő infó, hogy a tengeren két helyen érezni kénes szagot s látni elpusztult halakat. Állítólag a PEVOLCA is elismerte a másodikként megjelent kitörési pontot. A facebook-on is írja az AVCAN:
    Impresionante el tremor, ya sabemos por donde ha roto, por lo que parece el PEVOLCA en rueda de prensa se confirma un proceso eruptivo en marcha en dos puntos diferentes por la presencia de dos manchas en el mar, con fuerte olor a azufre y con aparicion de peces muertos.

    La distancia de las erupciones en curso de la zona de la Restinga

    1- boca eruptiva: 5.5 - 7 millas - 970-1000 m de profundida...d
    2- boca eruptiva: 2 - 2.5 millas - 700 m de profundidad
    3- boca eruptiva: 1 - 1,5 millas - 500 m de profundidad

    La pregunta es, ¿seguira acercandose a la isla?.

    Vagyis az első pont 5,5-7 mérföldre a parttól, kb 1km máélyen, a második pont 2-2,5 mérföldre 700m mélységben, a harmadik meg 1-1,5 mérföldre 500m mélységben.

    Szerintem ez némiképp magyarázhatja a remegésekben látott változásokat, a tegnap még egyenletes remegés helyett kissé fluktuáló remegéseket. Úgy fest, "közeledik" a hasadék a sziget felé, kérdés, eléri-e valamikor.

    VálaszTörlés
  17. Itt a zold folt a tengeren: http://www.canarias7.es/
    http://www.canarias7.es/articulo.cfm?id=233233

    Kedves bejegyzonk! Nem igazan kovetem mit erdemes nezni? A CO2 gazkiaramlas novekedeset? Hmm, ez nem mond sok ujat - legalabbis szerintem! Vagyis: vulkani mukodes VAN!

    VálaszTörlés
  18. Juan Carlos Carracedo (a Kanari-szigetek foldtananak egyik legjobb ismeroje) es egy meglehetosen jo rajz a kitores lehetseges melybeli folyamatairol:
    http://www.laprovincia.es/sociedad/2011/10/11/cronica-erupcion-anunciada/407013.html

    VálaszTörlés
  19. Videón az elszíneződött tenger: http://www.youtube.com/watch?v=2jtydI5er9Q&feature=youtu.be

    VálaszTörlés
  20. GeoLurking újabb nagyszerű műve, animálva a GPS állomások magasságmérési adatait: http://www.youtube.com/watch?v=oUWh-VmLJ48

    VálaszTörlés
  21. @Noli!
    Köszönjük a híreket linkeket! Jól jön a segítség.

    2011. október 12. 21:12
    Egy alternatív megoldás lehet a csökkent erejű földremegésre, hogy jelentősen szűkült a kürtő a felszínre nyomuló és hirtelen a kürtő közelében megdermedő olvadék miatt. Ahogy azt Jon Frímann is felvetette. Tavaly a Fimmvörðuháls kitörésnél lehetett megfigyelni nagyszerűen a kürtő szűkülését, de ez egy általános jelenség főként a hasadék menti kitöréseknél.

    VálaszTörlés