2011. december 5., hétfő

El Hierro: gyengülő vulkáni működés, vagy...?

Frissítés (Szabolcs, csütörtök, 12:04)
Röviden, az elmúlt napok eseményeiről: a napi földrengések száma gyakorlatilag a nullához közelít, mégis a víz alatti kitörés tovább zajlik, amint azt a földremegés amplitúdó és az ismétlődően vízfelszínre kerülő kigőzölgő vulkáni törmelékek is jelzik. Tegnap este egy erősebb vulkáni működés zajlott, ami azonban ma hajnalban, helyi idő szerint fél 5-kor hirtelen abbamaradt és a földremegés amplitúdója annyira visszaesett, amire október 10 óta nem volt példa:

A csütörtöki földremegés kép jelentős változásokról tanúskodik, azonban még mindig kérdés mi lesz ennek a kimenetele.... Forrás: IGN


Bár, úgy tűnhet, hogy a ma hajnali földremegés intenzitás hirtelen visszaesése akár a vulkáni működés végét is jelentheti, a földremegés amplitudó azóta, ha lassan is de folyamatosan emelkedik, azaz van még tartalék! Mindazonáltal, a tegnap jelentős eseménye volt, hogy a PEVOLCA csökkentette a kiszültségi szintet a sziget déli részén vörösről sárgára. Mindez sokak szerint részben az egyre erősödő lakossági nyomást elégítette ki, bár több szakemberben kételyeket eredményezett. Továbbra is megmaradt azonban a vörös jel a víz alatti kitörés helyszíne körül. Pontosították a víz alatti vulkáni működés körülményeit is, miszerint a Ramon Margalef kutatóhajó vizsgálatai három, egymáshoz közeli kitörési központot rekonstruált, amelyek 160-180 méter mélyen vannak a víz alatt. A Sarmiento de Gamboa kutatóhajó mérései viszont 150 méter mélyre teszi a vulkáni kúpot. Ezek azért figyelemre méltő adatok, tudván azt, hogy kb. 100 méter mélyen van az az elméleti határ, ami felett adott esetben már a vízfelszín fölé is kicsaphat a kitörési felhő. Vajon ez meg fog-e történni vagy a mostani földremegés csökkenés valóban végét jelenti a vulkáni működésnek? Ezt még mindig nem lehet pontosan megmondani, a folyamatos figyelem (és a helyiek készültsége) elengedhetetlen!
Mindez, azonban nem könnyű egy olyan helyzetben, amikor La Restinga gazdaságát teljesen tönkre vágta a vulkáni krízis. Ezzel sajnos kevesen foglalkoznak, erre sajnos sokkal kevesebb figyelem fordul, mint magára a szeizmikus és vulkáni eseményre! Habár a vulkáni működés eddig végig víz alatt zajlott és semmilyen komolyabb közvetlen problémát nem okozott, a kis halászfalu teljesen elnéptelenedett. Nincsenek, a máskor nyüzsgő turisták, a pihenést kereső látogatók, az éttermek hiába várják a vendégeket, a szállodák is fölöslegesen nyitnak ki. Tragikus következmények, amelyek együttjárnak egy ilyen eseménnyel - bár őszintén szólva, talán nem lenne ez így, ha a média nem kapta volna fel ilyen mértékben és sokszor nem túl szerencsés felhanggal ezt az eseményt, és ezzel nem riasztotta volna el a szokásos szigetre látogatókat. A vulkanológusok nyilvánvalóan feldolgozzák a vulkáni működés mozgatórugóit, de nem kerülhető meg a vulkáni működés társadalmi hatása, annak elemzése sem, minden velejáró részletével együtt!

Csak remélni lehet, hogy az élet újra helyreáll El Hierro szigetén, La Restinga faluba ismét megérkeznek a pihenést, a kivételes környzetet kereső látogatók!



Eredeti bejegyzés:

Merre tart a vulkáni működés El Hierro körül? Továbbra is csak a közvetett jelekből lehet ítélni. Lássuk röviden sorjában!

Vulkáni működés jelei
A vulkáni működés továbbra is víz alatt zajlik, azaz nem láthatóak az események, csupán annyi, hogy a La Restingától délre lévő Las Calmas tenger vízfelszínén megjelennek-e zöldes-barnás elszíneződések, esetleg működik a "jakuzzi" (gázbuborékok körkörös felszínre jutása) vagy jönnek fel kigőzölgő "lávalufik"? Ezeket a jelenségeket tekintve azt mondhatjuk, hogy a víz alatti vulkáni működés folyamatos, tagnap megfigyelhető volt néhány "lávalufi" és időszakonként kisebb-nagyobb színes foltok is kialakultak a tengervízen. A vulkáni működés tehát pulzálva zajlik!

A víz alatti vulkánműködés jelei az elmúlt napokban: gőzölgő lávalufi december 4-én a Las Calmas tenger vízfelszínén (balra) és színes foltok kialakulása a tengervízen december 1-én. Forrás: Armand Vervaeck fotógalléria és INVOLCAN video


Földremegés
Az elmúlt napokban meglehetősen változékony volt a földremegés intenzitás. Fontos kiemelni, hogy a földremegés kép azt jelzi, hogy a víz alatti vulkánműködés tovább zajlik. Tegnap helyi idő szerint fél 7-kor hirtelen megnőtt a földremegés amplitúdója, ami egészen mai nap kora délutánig megmaradt. A szeizmogramok ismétlődő kisebb robbanásokat jeleznek.

A földremegéskép vasárnap, helyi idő szerint délután 6 és 7 óra között. Forrás: IGN


Frissítés (hétfő, 21:25): a földremegés intenzitása azonban ma délutántól már fokozatosan csökken!

A földremegés intenzitás egyre csökkenő tendenciát mutat a mai napon. Forrás: IGN


Földrengések
Az elmúlt napokban a földrengések száma és erőssége is csökkent a sziget északi része (El Golfo öböl) alatt.

A földrengések (M>1,5) számának és erősségének alakulása az elmúlt 10 napban (balra) és nyár közepe (jobbra) óta. Forrás: IGN


Mit jelenthet ez? Földrengés akkor pattan ki, amikor kőzettestek mozdulnak el hirtelen a mélyben, vulkáni terület alatt például azért mert magma nyomul fel, ami repeszti a kőzeteket, repedések, hasadékok nyílnak fel. Ez történhet az El Golfo öböl alatt is, ahol heteken keresztül magma nyomulhatott a földkéreg alá, ahol egy magmatározó jöhetett létre. Ehhez a magmatározó épüléshez kapcsolódhattak a 16-23 km mélységközben kipattant rengések. A földrengések számának csökkenése arra utalhat, hogy ez a folyamat lelassult, például azért mert megszűnt a további mélybeli magmafeláramlás. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs kitörésre elegendő mennyiségű magma a mélyben! A korábbi kutatások szerint El Hierro szigete alatt, a földköpenyben kis magmakamrák szövevénye jöhet létre, ahol a nagy nyomáson kristályosodik zajlik. A kristályosodás egyik következménye a nagy nyomáson oldott állapotban lévő illó anyagok (például széndioxid) kiválása lehet, ami csökkenti a magma össz-sűrűségét és elősegíti felnyomulását. Azaz egy viszonylag nyugodt mélybeli kristályosodás is elindíthat egy újabb magmacsomagot a felszín felé.

Gázkibocsátás
Az INVOLCAN folyamatosan méri a diffúz széndioxid kibocsátást. A legfrissebb adatok szerint az elmúlt napokban jelentősen csökkent a széndioxid koncentráció, a napi 2400 tonna csúcsértékről (ez a normál érték hétszerese!) december 4-én 1560 tonnára esett vissza. A széndioxid a második legfontosabb illó komponens a víz mellett a bazaltos magmában. A vízzel szemben azonban rosszul oldódódik, azaz már nagyobb mélységben kiválik a bazaltos magmából. Ezek a gázok a kőzetrepedések mentén a felszínre törthetnek. Ez azt jelenti, hogy friss bazaltos magma felnyomulását közvetlenül jelzi a széndioxid kibocsátás megnövekedése. A mostani koncentrációcsökkenés arra utalhat, hogy megszűnhetett a mélybeli friss magmautánpótlás.

A diffúz széndioxid koncentráció alakulása El Hierro szigetén. Forrás: INVOLCAN


Földfelszín alakváltozás (deformáció)
Az elmúlt időszakban viszonylag stabil állapot volt jellemző, sőt inkább csökkent a felszínmagasság, mintsem emelkedett, azaz úgy tűnik nincs mélybeli felfelé irányuló nyomás, azaz nem nyomul felfelé magmatömeg.

Összegzés
A közvetett jelek és közvetlen megfigyelések arra utalnak, hogy a víz alatti vulkáni működés pulzálva továbbra is zajlik, azonban számos adat arra utal, hogy a mélybeli magmautánpótlás megszűnhetett. Ez elvezethet akár a vulkáni működés végéhez is, azonban ezt még messze nem lehet határozottan kijelenteni. A magmás rendszerben bármikor változás történhet, például újabb friss magmacsomag emelkedhet fel a földkéreg alatti magmatározóba vagy újabb magmaadag indulhat a felszín felé. Egy ilyen vulkáni működésben akár az is előfordulhat, hogy hetekig tartó nyugalmas időszakot követve újabb aktív szakasz következik. Egyelőre tehát tovább kell figyelni a jeleket, kategorikus következtetések levonéásának még távol nincs itt az ideje!

Best Blogger Tips

2 megjegyzés:

  1. Azt hittem, hogy ki fogja dugni a fejét a kis sziget, de ezek szerint a víz alatt fog maradni..

    VálaszTörlés
  2. azért várjuk ki a végét... Ma reggel is voltak a vízfelszínre emelkedő gőzölgő lávalufik annak ellenére, hogy minden csendesnek tűnik...

    VálaszTörlés