2011. december 20., kedd

Így nő egy vulkáni sziget területe!

Rövidesen összeállítást közlünk 2011 vulkáni kitöréseiről, úgy ahogy azt tavaly is tettük, előbb azonban álljon itt egy látványos összeállítás arról, hogy növekszik egy sziget.
A hawaii Nagy szigeten (Big Island) 1983. január 3-án egy hosszú hasadék nyílt fel a Keleti Rift zóna területén, lávafüggöny csapott fel, majd júniusra a kitörés egy pontra szűkült. Káprázatos lávaszökőkút kitörésekkel megszületett a furcsa nevű Pu‘u ‘Ō‘ō tűzhányó (a név eredetére vonatkozó kis történet a Vulkánok c. könyvemből idézve a következőképpen szól: A kitörés a Kilauea kalderától keletre indult meg, pontosan ott, ahol a vulkanológiai térképen a „Flow of 1965” o betűje volt. Taeko Jane Takahashi ezzel magyarázza miért kapta az új vulkáni kúp a furcsának tűnő Pu’u ’O’o nevet. A Pu’u kúpot jelent és első neve így Pu’u O lett. A vulkanológusok azonban egyeztettek Kalapana falu öregeivel is a névválasztásról, akik hosszú történetbe kezdtek. Ennek vége az lett, hogy a választott név is egy picit hosszabb lett: Pu’u ’O’o, pontosabban Pu‘u ‘Ō‘ō, ahol az ‘Ō‘ō annyit jelent, hogy földbeszúrt bot. Ez pedig Pelenek, a hawaii tűzhányók istenének tevékenységére utal, aki botját földbe szúrva alkot újabb és újabb vulkáni kúpot.)
E hosszú folyamatos vulkáni működés során 2011. januárjáig 3,5 köbkilométer láva ömlött a felszínre, ami 123 négyzetkilométer kiterjedésű területet borított be, a sziget nagysága pedig 206 hektárral, azaz több mint 2 négyzetkilométerrel növekedett!
A sziget területének növekedése most újabb fázisához ért. December 9-én délután a Pu‘u ‘Ō‘ō újabb lávaadagot bocsájtott útjára, ami többek között jól szigetelt lávaalagutakon keresztül több kilométert megtéve 2011. februárja után ismét eljutott a tengerpartra.
Az alábbi képek, amelyek Leigh Hilbert csodálatos fotóiból válogatás, hűen tükrözik a dinamikus Föld egy pompázatos epizódját, ahogy egy sziget újabb szárazföld darabbal gazdagodik:




... és végül, ünnepi készülődésben, szeretettel ajánlom Leigh Hilbert alábbi csodás hawaii zenével aláfestett, rövid filmfelvételét a december 17. hajnali eseményekről.

Forrás: Leigh Hilbert



Best Blogger Tips

5 megjegyzés:

  1. Ez tulajdonképpen ugyanolyan hasadékvulkáni kitörés, mint a Laki vagy Lanzarote volt, mégsem kötődik hozzá éghajlatváltozás, tömeges állatelhullás, mint annó izlandon. Pedig forróponti eredetű ez is.

    VálaszTörlés
  2. @ Gazz!
    A vulkáni működés ezen szigeteken valóban mutat bizonyos hasonlóságokat, de azért vannak fontos különbségek is.
    A vulkánkitörések éghajlatra gyakorolt hatása számos tényezőtől függ. Ilyen például a kitörés intenzitása. Ebben jelentős eltérések vannak. A Laki kitöréshez képest eltörpül a Kilauea működése, és a Lanzarote szigetén zajlott kitörés is intenzívebb volt. Izlandon 8 hónap alatt kb. 14 km3 láva és tefra tört a felszínre. Ettől függetlenül lokális hatása a Kilaueának is van, de ott a sokéves tapasztalat révén profin kezelik a helyzetet. Sok különbséget lehetne még felsorolni, de nem lövök le mindent, mert biztos Szabolcs is hozzászól majd a kérdéshez.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gazz, nem ez különbözik azoktól! Balázs a lényeget jól megfogta, csupán némi kiegészítés: a Laki esetében a majd 25 km hosszan megnyíló hasadék mentén több mint száz kis vulkáni kúp épült fel, Lanzarote szigetén pedig szintén hosszú hasadék mentén épült fel több tucat vulkán kúp. Ezzel szemben Hawaii-n alapvetően a Pu‘u ‘Ō‘ō kráteréből ömlik ki folyamatosan láva. Azaz a hawaii vulkáni működés jellegében más, mint a Laki vagy a Lanzarote-i kitörés. A másik fő különbség, hogy a Laki esetében 8 hónapig tartott a vulkáni működés, amit erős robbanásos kitörések is kísértek, amikor több mint 10 km magasságba jutott fel a vulkáni hamufelhő. Lanzarote szigetén 6 éven keresztül tartott a vulkáni működés. Továbbá, főleg a Laki esetében a magma kéndioxid és fluor tartalma igen nagy volt, és ez az ami hozzájárult az klímaváltozáshoz. Hawaii esetében a bazaltos magmának nincs ekkora illóanyag tartalma és annak évi produktuma is nagyságrendekkel elmarad a másik két kitöréstől. A hawaii vulkáni működés persze a közvetlen környezetre nyilvánvalóan hat, ahol igen gyakori a vulkáni szmog, azaz ahogy ott nevezik "vog".

    VálaszTörlés
  4. más téma,szegény Kiwik:(
    http://www.geonet.org.nz/earthquake/quakes/recent_quakes.html

    VálaszTörlés
  5. Kedves Szabolcs!

    Uj Zelandon soha nem lessz vege a foldrengeseknek? Mar egy eve elmult hogy volt az elso es azota nem all meg. Christchurchnek vege?

    Anna

    VálaszTörlés