2011. december 30., péntek

Új sziget született a Vörös-tengeren!

A vulkáni működés egy új sziget születéséhez vezetett! Ez azonban nem El Hierro partjai előtt történt, ahogy azt több hete vártuk, hanem Jemen közelében, a Vörös-tengeren! Itt a vulkáni működés december 19-én kezdődhetett, amit csupán az OMI kéndioxid koncentráció térképén megjelenő anomáliáról lehetett sejteni, majd a kitörésről már halászok is beszámoltak. A jemeni hatóságoktól nem sok hír szivárgott ki, azonban a mai világban már e nélkül is található bizonyíték, mégpedig a műhold képek alapján!
Az első felvételek szerint a Zubair vulkáni szigetcsoportban kezdődött a víz alatti kitörés, ami gyorsan a víz felszíne fölé csapott megkezdve ezzel egy új sziget épülését.

Kis fehér kitörési felhő tanúskodik a NASA műholdképén a Jemen közeli vulkáni működésről. A kitörés az utoljára 2007-ben működött Jebel at Tair és a legutóbb 1824-ben aktív Jebel Zubair között történt. Forrás: Eruptions blog


A későbbi, december 23-i NASA képek már egyértelműen egy sziget születését is bemutatják:

Itt a bizonyíték az új sziget születésére! Balra egy október 24-i műholdfelvétel, jobbra pedig a december 23-i kép. Forrás: NASA



Ezt követően már több hír jelent meg, többek között az angol nyelvű Yemen Times hírportálon, ahol a hatóságok igyekeztek megnyugtatóan beszélni arról, hogy a kitörés egyelőre nem veszélyezteti a hajózást. Ez különösen azért fontos, mert a területen fontos kőolajszállító hajóutak futnak. Sajnos, nincs folyamatos vulkán megfigyelés Jemenben, így nem sokat tudni a kitörés további részleteiről, amik azonban minden bizonnyal igen látványosak lehettek! A sziget megmaradása a vulkáni működés további eseményeitől függ. Amennyiben lávafolyás is történik, az hatékonyan megvédheti a robbanásos kitöréssel keletkezett laza vulkáni törmelékes kúpot és megmaradhat a sziget, ennek hiányában azonban a víz elmoshatja a vízfelszín feletti friss vulkáni kúpot.

Best Blogger Tips

6 megjegyzés:

  1. Üdv,
    a vulkánok hatással van a környezetre, de lehetséges az, hogy hatással van a kőolajra is(a mélyben)? Mármint a hőmérséklet vagy nyomás miatt kérdezem, mert ha jól sejtem, akkor ez a vulkanikus szigetcsoport törés mentén keletkezett és felléphet például egy (minimális) földmozgás.

    Thomas

    VálaszTörlés
  2. Kedves Thomas, a vulkáni működés alapvetően nincs hatással a kőolajra, nem tudok olyanról, hogy egy olajmezőn tört volna át magma. De, azt el lehet mondani, hogy bizonyos területeken a hosszú időn keresztül zajló aktív magmás tevékenység (a jelentősen megemelkedett hőfluxussal) akár elősegítheti a kőolajérési folyamatot amennyiben a területen van alkalmas szénhidrogén anyakőzet és csapdázódást elősegítő szerkezet. Ez elsősorban az elvékonyodó litoszféra lemezzel jellemzett, süllyedő medence területeken lehetséges.
    A jemeni vulkáni működés a Vörös-tenger kinyílásához kapcsolódó riftesedési folyamathoz köthető.

    VálaszTörlés
  3. Remek, hogy hozzáértő segít megérteni napjaink geológiai változásait. Csodás dolognak tartom, hogy az ember lassan megérti/megértheti; mi is történt és történik világában, ez gyorsíthatja a teremtett világról vallott hamis elképzelések feladását. Boldog Új Évet kívánok!

    VálaszTörlés
  4. Rövid hír a december 31-i Blikk címlapjáról:
    Új vulkánkáosz
    ANCHORAGE - Az év végi légi közlekedést veszélyezteti egy alaszkai vulkán, amely óriási hamuoszlopot lövell a magasba.

    Vajon melyik lehet az? A Cleveland...?

    VálaszTörlés
  5. Kedves Humanista! Köszönjük! Igen, az alaszkai Cleveland vulkánnak volt egy nem túl nagy robbanásos kitörése év végén, aminek nyomán emelték a készültségi fokot a légi közlekedésre vonatkozóan. Megjegyzem, az alaszkai-aleuti vulkánok kitörései számos esetben jelentettek már gondot a repülőgép járatoknak. A Cleveland vulkán nyáron kezdett aktivizálódni, amikor egy viszkózus lávadóm türemkedett ki a kürtőjében. Ez megnövelheti egy erősebb robbanásos kitörés veszélyét. A december végi kitörés azonban még messze nem volt jelentős.

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés