2012. január 6., péntek

Látványos kitöréssel kezdte az évet az Etna

Több mint 50 napot kellett várni az Etna újabb látványos paroximális kitörésére. Ez volt a tavaly január elején kezdődött kitörési fázis 19-dik lávaszökőkutas kitörése, idén pedig az első vulkánshow! A tűzhányó királynő mindent jól előkészített, hogy a legpompázatosabb előadást mutassa be. Az előkészületeket már mi is jeleztük, de aki igyekezett fennmaradni az este, hogy valamelyik webkamerán kövesse az eseményeket annak sokáig kellett várni. A királynő hosszú felvezetést adott és jó érzékkel megvárta a hajnalhasadtát, hogy kitörése kiteljesedjen, azaz elérje a vulkáni működés a paroxizmusát.

Paroximális Etna kitörés január 5 hajnalán. Forrás: Etnawalk


A kitörés különlegességét adta, hogy a vulkáni hamuval telített kitörési felhő egy része saját súlya alatt összeomlott és oldalirányba csapott ki. A forró piroklaszt-ár a hideg hóval való kölcsönhatása további robbanásos reakciót eredményezett. Noli és a német Gitta Dodt a webkamera képekből remek animációt vágott össze, az alábbiakban pedig a kitörés dinamikáját kiválóan bemutató videofilmet ajánljuk a felvezető lávatűzijáték kitöréstől a paroximális lávaszökőkút kitörésig.

Az idei első Etna látványshow két mozzanata. Élvezze az Etnawalk teljes videofelvételét!


További remek fotókat és videofelvételt tett közre természetesen Boris Behncke is, valamint Csanády Krisztina jóvoltából kihagyhatatlan e káprázatos fotósorozat megtekintése is!

"Tűz és hó" - Boris Behncke lenyűgöző filmfelvétele az Etna idei első kitöréséről.


Best Blogger Tips

3 megjegyzés:

  1. A szívem szakad meg, hogy csak képen láthatom...

    VálaszTörlés
  2. Ezzel nem vagy egyedül Barbara

    VálaszTörlés
  3. újabb remek műhold kép a Vörös-tenger újszülött vulkáni szigetéről:
    http://tuzhanyo.blogspot.com/p/legfrissebb-rovidhirek.html

    VálaszTörlés