2012. január 11., szerda

Santorini: erős szeizmikus aktivitás...

Frissítés (Szabolcs, január 11, 22:43):

Újabb hírek jelentek meg a VolcanoDiscovery weblapján! Innen pontosítható az egyes szeizmogramok elhelyezkedése is. A bejegyzésben bemutatott SANT állomás például egy hegy tetején van, 540 méter magasan, azaz könnyen lehet, hogy a mai folyamatos "földremegés" jelekhez az erős szél is hozzájárulhatott! A városban, 220 méter magasan lévő állomás (THRA) szeizmogramja már nem mutatja az erős földremegést, azonban rajta jelentős számú mikrorengés jele látható. Ez talán közelebb van a valósághoz. A helyzet bonyolultságát jelzi, hogy egy másik szeizmikus mérési hálózat (Aristotle University os Thessaloniki) további szeizmométer állomásokat is működtet, például Nea Kameni szigetén is. Az itteni szeizmométeren szintén nem jelennek meg az erős földremegés jelek, azonban itt is láthatóak a gyakori, de kis magnitúdójú vulkano-tektonikus földrengések:

Balra a Thera városában 220 méter magasan lévő szeizmikus állomás mai szeizmogramja, jobbra pedig a Nea Kameni szigetére kihelyezett szeizmogram. Ezeken intenzív földremegés nem, azonban gyakori mikrorengések megfigyelhetők.


Összességében, azt a VolcanoDiscovery szakemberei is megerősítik, hogy a tavaly nyár óta tartó szokásosnál erősebb szeizmikus aktivitás valószínűleg friss magma benyomulását jelezheti. Ez, ahogy azt az eredeti blog beírásban is jeleztük még nem jelenti azt, hogy vulkáni működés kezdődik rövidesen, csupán azt, hogyan éli egy éppen szunnyadó vulkán az életét. Miközben alszik, azért a mélyben töltődik fel a rendszer. Hasonló esemény a az izlandi Katla alatt többször is volt 1999 óta. A figyelem tehát szükséges, azonban vulkáni kitörés nézőbe induló hajókra még kár jegyet venni.

Eredeti bejegyzés (Szabolcs, január 11, 15:43):

Az elmúlt hónapokban erősödött a földrengéses (szeizmikus) aktivitás Santorini környékén. A földrengések típusa különböző, vannak egyértelműen vulkano-tektonikus rengések, de szinte mindennapos az olykor intenzív földremegés is. E kettős jelleget érzékeltetik az alábbi szeizmogramok:

A szeizmogramok érzékletesen szemléltetik az intenzív szeizmikus aktivitást Santorini szigetén január 8-án (balra) és január 9-én (jobbra). A rövid periódus idejű jelek vulkano-tektonikus rengést jeleznek, a hosszan elnyúló, hosszú periódusidejű jelek pedig a földremegésre utalnak. Forrás: Athéni Egyetem, Geofizikai és Geotermikai tanszék


A szeizmogramokon kirajzolódnak a töréses eseményekhez (kőzettestek elmozdulásához, repedések, hasadékok felnyílásához) kapcsolódó rövid periódus idejű földrengések, amelyek között akár 3-as magnitúdót meghaladók is vannak (mint például a január 8-i és 9-i képeken). Emellett szinte minden nap vannak földremegéses időszakok, amely rengéseket magma és/vagy túlnyomás alatt lévő gázok mozgása idéz elő. A vulkano-tektonikus földrengések viszonylagos gyakorisága, hipocentruma (5-7 km mélyen), valamint az ismétlődő földremegés események kétségtelen jelei annak, hogy Santorini szigete alatt magma mozgolódik! Január 9-én egy 3,3-as magnitúdójú tektonikus eredetű rengés volt helyi idő szerint 8:40-kor, amit erős földremegés kísért. Ez megerősíti, hogy a tektonikus rengések is magmás mocorgáshoz kapcsolódhatnak!
A földrengések nagy része a Santorini kaldera alatt pattan ki, összességében pedig egy délnyugat-északkeleti trendet rajzol ki, ami megfelel a Santorini és a víz alatti Kolumbus vulkán között húzódó törésvonalnak (úgynevezett Kameni törésvonal).

A földrengés epicentrumok eloszlása 2011. október 12. és 2012. január 10. között. Forrás: ISMOSAV


Santorini vulkáni szigete egy ív alakú vulkáni zóna része, ami Aeginától Nysirosig húzódik az Égei-tengeren át. A baloldali kép a sziget szerkezeti képét mutatja. A Kameni vonal átmegy a Nea-Kameni tűzhányón. Forrás: decadevolcano.net


Következik-e ebből, hogy rövidesen vulkáni működés indul meg? A válasz nem egyértelmű: lehet, de nem biztos! Aktív vulkáni területen nem ritkán fordul elő hasonló esemény és aztán nem történik vulkáni működés. Annyit jelent csupán, hogy esetleg friss magma érkezett a magmatározó rendszerbe, ami mobilizálta a vulkáni gázokat, amelyek a megnyíló kőzetrepedések mentén távoztak. Végül, a magmás rendszer stabilizálódott és a szeizmikus aktivitás is visszatért a mindennapos kerékvágásba. Azonban ezek a jelek kétségtelenül figyelmeztetőek is lehetnek, mert elvezethetnek akár vulkáni működéshez is! Az értelmezéshez további adatokra is szükség lenne, mint például a földfelszín deformáció adataira, gázösszetétel mérési adatra stb.
Mindenesetre jó tudni azt, hogy a Kameni vonal átszeli a sziget legfiatalabb vulkáni felépítményét a Nea Kameni tűzhányót és az elmúlt időszak vulkáni működése szinte mindig erre a tektonikus zónára koncentrálódott. A Nea Kameni legutolsó kitörése pontosan 62 éve volt, 1950. január 10-től február 2-ig tartott a lávaöntő kitörés (Liatsikas lávadóm).

A Palia Kameni és Nea Kameni egyszerűsített vulkanológiai térképe a kitörések során létrejött lávafolyásokkal és a legutolsó, 1950-es kitörés egy képe. Forrás: santorini.com


1950 előtt a Nea Kameni viszonylag aktív volt, a kitörések ideje: 1939-41, 1925-28, 1866-70, amit megelőzően több mint 150 évig volt nyugodt a vulkán. Csak a kitörési évszámokból azonban nem indulhatunk ki. Bár nem feltétlenül vezet ez a mostani, viszonylag erős szeizmikus aktivitás vulkánkitöréshez, azért jó az élő szeizmogramon tartani a szemünket és időszakonként megnézni a VolcanoDiscovery híreit, ahol folyamatosan követik az eseményeket.
Végül, fontos hangsúlyoznom azt, hogy bár ezek az események Santorini szigetén zajlanak és akár elvezethetnek vulkánkitöréshez, ez azonban NEM jelenti azt, hogy megismétlődik a jó 3650 évvel ezelőtti katasztrofális, a minoszi kultúrát is elpusztító vulkánkitörés!!!

Best Blogger Tips

8 megjegyzés:

  1. A vulkáni zóna többi tagja nyugalomban van?

    VálaszTörlés
  2. A mai, január 11-i szeizmogram kinézete brutális, egy perc nyugalom nem volt, folyamatosan remeg a föld. Hozzáteszem, ezt nem feltétlenül érzik meg az ott lakók, a rengés erőssége nem olyan, mintha folyamatosan villamos menne el Thera utcáin. De azért, jó odafigyelni, mi történik a görögöknél!
    http://www.geophysics.geol.uoa.gr/stations/realtime/qplot/SANT.active.gif

    VálaszTörlés
  3. A vonulat másik potenciálisan aktív tagja Nisyros! Itt 1888-ban volt az utolsó vulkáni működés és azóta is erős a fumarola tevékenység. 2003 januárjában jelentősen megemelkedett a fumarolák hőmérséklete és gyakoriak voltak a mikroszeizmikus rengések is. Végigböngészve az elmúlt hét szeizmogramjait a helyzet itt is érdekes. Itt sem ritka a földremegés, de jóval kisebb amplitúdóval, mint Santorinin. Vannak vulkano-tektonikus rengések is, ezek is többnyire kisebb magnitúdójúak és számuk is kevesebb, mint Santorinin. Január 4-én azonban volt egy 3-as körüli rengés. Summa summarom: Nisyros vulkanológiailag szintén él, bár alapjáraton.
    Forrás: http://www.geophysics.geol.uoa.gr/stations/realtime/NISR.htm

    VálaszTörlés
  4. Az első és eddig egyetlen aktív vulkanikus terület amit személyesen is láttam, Nisiros volt, és valljuk be nagy hatást tett rám. Ezek szerint nem érdemes arrafelé telket venni? .-)

    VálaszTörlés
  5. Az elmúlt 2 nap szeizmogramjai mit árulnak el? Ugyanazon folyamatokról van szó amit a cikkben is olvashatunk?
    http://www.geophysics.geol.uoa.gr/stations/realtime/qplot_archive/SANT.20120126.gif
    Arnold

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. @Arnold
      A link révén elérhető szeizmogram meglehetősen zajos, ez az állomás ugyanis egy hegytetőn van. Az igazán nagy kilengések azonban már földrengéseket jeleznek. Egyelőre vitatott, hogy pontosan mi okozza az elmúlt kb fél évben a szeizmikus aktivitás felerősödését. De nem szabad elfelejteni, hogy egy aktív kaldera vulkánon vagyunk. Az ilyen területeken mindig zajlanak az események,az érzékeny műszereknek köszönhetően pedig a tűzhányó minden egyes rezdülése látható. A vélemények meglehetősen megoszlanak abban a kérdésben, hogy mi is történik jelenleg a mélyben. Egyes kutatók szerint teljesen normális az amit tapasztalunk és máskor is volt már ilyen, míg mások azt mondják a tűzhányó ébredezik. Abban széles körben egyetért mindenki, hogy igazán nagy kitörés nem várható. A volcano discovery weboldalán folyamatosan követik az eseményeket. http://www.volcanodiscovery.com/santorini/seismic-activity-2011.html

      Törlés
  6. Lehetne kapni esetleg egy szeizmogram gyorstalpalót laikusoknak? Olyan 'seismogram for dummies' stílusban esetleg?
    Megnéztem a Nisziroszi szeizmogramot és elsőre durvának tűnt. Aztán megnéztem Szantorinit is, és ahhoz képest meg tök nyugalom van ott - szinte. Lehetne nézni olyan helyeket is, ahol tényleg nyugalom van, összehasonlításként? Esetleg azt is, hogy mi van konkrétan a mi talpunk alatt?

    VálaszTörlés
  7. Üdv Sparhelt!

    Általában a Kameni-re kirakott szeizmogram elég zaj mentes. Azt érdemes figyelni. A Kilauea-ról van egy jó kis könyv, ami most ingyen elérhető. A "volcano monitoring" fejezetben egy jól illusztrált rövid összefoglaló van a szeizmikus jelekről. Könyv: http://pubs.usgs.gov/gip/117/
    Sajnos az a helyzet, hogy a zaj kiszűrése alapvetően tapasztalat függő. Ma már az elektronikusan rögzített szeizmogramokat programok segítségével szűrik.

    VálaszTörlés