2012. április 18., szerda

Popocatépetl: veszélyes kitörés előtt a "Füstölgő hegy"?

A napokban egyre több híradás jelenik meg arról, hogy a mexikói, szép nevű Popocatépetl tűzhányó működése komoly veszélyt jelent a környezetére. A környezet pedig nem akármilyen, mivel a többi mint 5000 méter tengerszint feletti magasba törő tűzhányó mindössze 55-70 km távolságban van a Föld egyik legnagyobb metropoliszától, Mexikóvárostól, és 45 km-re van egy másik sűrűn lakott területtől, Pueblától. Ezért sokan a Föld egyik legveszélyesebb vulkánjának tartják, aminek egy komolyabb kitörése akár milliókat veszélyeztethet...

A "Füstölgő hegy" helyi idő szerint április 18 reggel. Forrás: CENAPRED webkamera - Tianguismanalco


A mexikói vulkán a hétvégén beleerősített és az utóbbi idők egyik legnagyobb kitörését produkálta, amikor mintegy 2 km magasra jutott fel a vulkáni hamufelhő. Hamuesőt tapasztaltak Puebla, Morelos és Mexikóváros külső részein is. Az éjszakai órákban a hegy csúcsán megjelenő vöröslő fény egyértelműen jelezte, hogy friss magma nyomult fel a vulkán alatt és találta meg az utat a felszínre. A CENAPRED az erősödő aktivitás miatt a 7-fokozatú skálán 3-ra emelte a készültségi fokozatot és a vulkán 12 km-es körzetében megtiltotta a belépést. A környékbeli településen számos iskolában tanítási szünetet rendeltek el. Az elmúlt napokban folytatódtak az ismétlődő, pulzáló vulkáni hamu- és gőzfelhőt eredményező kitörések, amelyek követhetők a CENAPRED webkameráin keresztül. E sorok írása alatt éppen kivilágosodott a tűzhányó térségében és az alábbi remek webkamera képeket sikerült lementeni:

Webkamera képek a Popocatépetl helyi idő szerint április 18. korahajnali-reggeli vulkáni működéséről. Források: CENAPRED webkamera-1 és CENAPRED webkamera-2


Ami a mostani vulkánkedvelő fiataloknak az Eyjafjallajökull, az nekünk korábban a Popocatépetl volt, azaz mennyire sikerül egy szuszra kimondani egy csodálatos vulkán nevét. Amikor nem is olyan rég megkérdezték tőlem, hogy melyik a kedvenc vulkánom, akkor azt mondtam, azok, amelyeknek "lelke van", amelyek mögött történetek vannak. A Popocatépetl is ebbe a körbe tartozik, aminek neve a helyi nahuatl nyelven annyit jelent, hogy "Füstölgő hegy". Ez arra utal, hogy szinte megállás nélkül jön ki valami tűzhányóból, többnyire fehér gőzfelhő tör fel, de nem ritkák a sötét vulkáni hamufelhők sem. A "vulkánban rejlő" történet pedig egy harcosról szól és egy örökéletű szerelemről, amit az alábbi kép is szemléletesen ábrázol:

Popocatépetl a harcból visszatért harcos örökké égő és füstölgő tűzzel állít emléket szerelmének, Iztaccíhuatlnek. Forrás: djibnet


Végül, a művészetnél maradva, meg kell említenem Dr. Atl nevét, akit eredetileg Gerardo Murillonak hívtak és aki számtalan remek festménnyel örökítette meg a mexikói vulkánok működését, így a nevezetes Paricutín kitörést és természetesen a szemet és festővásznat vonzó Popocatépetl tűzhányót és kitöréseit is. Íme egy remek kép a sok közül:

A Popocatépetl remek krátere Dr. Atl festővásznán. Forrás: Jesse Lerner


A Popocatépetl a Föld egyik legaktívabb tűzhányója, az elmúlt évszázadokban azonban jobbára csak VEI=1-2, ritkán VEI=3 nagyságú kitörése volt. A múlt azonban figyelmeztet, a vulkán életében voltak ennél jóval nagyobb kitörések is, például 14 ezer évvel ezelőtt, amikor több mint 3 köbkilométer magma tört a felszínre, a jelenlegi Mexikóváros területét pedig több mint 10 cm vastag vulkáni hamu borította be! Emellett még további 4 hasonló nagy erejű kitörésről tudunk (például 5000 évvel ezelőtt), ami az elmúlt 23 ezer évben történt. Jobb tehát ismerni akár a legrosszabb kitörési lehetőséget is, ebben a vulkánban ugyanis "nagy erő lakozik"!

Best Blogger Tips

6 megjegyzés:

  1. Frissült a webkamerák oldal is, ahová feltettem 3 Popocatépetl webkamera elérhetőséget (amelyek nem minden esetben működnek, de érdemes ezeket időről-időre felkeresni):
    http://tuzhanyo.blogspot.com/p/webkamerak.html

    VálaszTörlés
  2. Rövid leírások a Popocatépetl legutolsó nagy, 2000 decemberi kitöréséről (magáról a kitörésről: http://www.geo.mtu.edu/rs4hazards/kknutsen/MartinDelPozzoJVGR.pdf, a kapcsolódó kitelepítésről: http://hvo.wr.usgs.gov/volcanowatch/archive/2000/00_12_21.html), ami 56 ezer lakos kitelepítését eredményezte és ami az elmúlt évszázadok legnagyobbika volt (VEI=3 erősségű). A jelenlegi helyzet még nem közelíti meg a 2000 decemberi vulkáni krízist, de mindenképpen erősebben működik a Popo, mint az elmúlt években és ezért jó odafigyelni rá!

    VálaszTörlés
  3. Akcióban az ecuadori vulkánok is!
    http://tuzhanyo.blogspot.com/p/legfrissebb-rovidhirek.html

    VálaszTörlés
  4. Intenzív lávatűzijáték kitörések a Popocatépetl tűzhányón - kövesse az éjszakai eseményeket webkamerán! Képek a Legfrissebb rövidhírekben: http://tuzhanyo.blogspot.com/p/legfrissebb-rovidhirek.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remek..

      Nem tudom ez a link megtalálható-e honlapon - bevallom nem kerestem direkt rá-

      http://ww2.volcanodiscovery.com/eruptingvolcanoes.php?title=Map%20of%20erupting%20volcanoes#
      De elviekben mindig a friss híreket mutatja ?

      Ha már hozzászólok megkérdezném a szakértőket , hogy ennek a cikknek mi az alapja?
      http://www.stuff.co.nz/dominion-post/news/6784815/Taupo-super-eruption-secrets-revealed

      Köszönettel:laci

      Törlés
  5. Kedves Laci,
    igen, a VolcanoDiscovery munkatársai folyamatosan figyelik a vulkánhíreket és többnyire pontos, naprakész információkat adnak.
    Taupo: valóban, a 26500 évvel ezekőtti Oruanui kitörés volt az eddigi utolsó nagy, szupervulkáni kitörés, ami mintegy 1000 köbkilométer mennyiségű vulkáni anyagot dobott a felszínre. a cikknek ez az alapja, erről készíti PhD dolgozatát egy új-zélandi fiatalember. Maga a cikk tele van azonban pontatlanságokkal és sajnos nem nevezi meg a forrást, hogy honnan van információ.

    VálaszTörlés