2012. június 26., kedd

El Hierro újratöltve!

Frissítés (2012.07.10, kedd, 09:00)
Ismét egy 4-es magnitúdóhoz közeli földrengés! Részletek a Legfrissebb Rövidhírekben!

Frissítés (2012.07.03, kedd, 16:40)
Viszonylag csendesebb időszak után újabb erős (M>3, köztük egy 3.8-as magnitúdójú) földrengések pattantak ki a sziget nyugati csücske alól 18-21 km mélységben!

Frissítés (2012.07.03, kedd, 09:50)
Rémálom El Hierro szigetén... Részletek a Legfrissebb Rövidhírekben!

Frissítés (Csütörtök, 06:50)
A szerdai nap folytatódtak az intenzív földmozgások, ami több mint 160 M>1.3 földrengést jelentett, köztük 10 haladta meg a 3-as magnitúdó értéket és ezeket a lakosság is érezte. Tegnap, helyi idő szerint 18:55-kor egy 4-es magnitúdójú rengés pattant ki, az eddigi legnagyobb! Új és fontos fejlemény, hogy a földrengések mellett erős felboltozódást is jelentettek a sziget nyugati részén. A hivatalos szervezetek működését minősíti, hogy ezt a fontos információt egy civil vulkanológiai társaság, az INVOLCAN adta közre. A függőleges irányban 2 cm-es kipúposodás nagyon jelentős érték és igen erős alulról érkező nyomást jelent. Mindezek miatt különösen fontos lenne, hogy a deformációt az arra hivatott szakmai szervezet, azaz az IGN is folyamatosan, kontrollált körülmények között mérje.
Erős és gyakori földrengések, valamint gyors és szignifikáns felboltozódás - mindez kétségtelen jele a sziget alatti magma felnyomulásra. Ez most már elég volt a polgári védelemnek (PEVOLCA), hogy a sziget nyugati részén emeljék a készültségi fokozatot. A sziget többi, népesebb részén marad azonban az alapállapot - itt valóban nincs közvetlen veszély.
Sárga készültségi fokozaton El Hierro nyugati része, az El Julan és La Dehesa térség. A kép forrása: earthquake-report.com

A rengések hipocentrumai továbbra is 18-20 km mélységben vannak és most inkább El Julan partvidéke alatt zajlanak a magma felnyomulások. A hipocentrumok eltolódását többnyire a magmatest horizontális mozgásával magyarázzák, azonban csoportunk úgy véli, hogy ez nem feltétlenül így van, sokkal inkább azzal, hogy újabb és újabb magmacsomagok érkeznek a földköpenyből és repesztik tovább a földkéreg és földköpeny határán lévő kőzeteket. Mindazonáltal ezzel egyre nagyobb magmatömeg állhat össze a mélyben. Ez egyelőre még 18-20 km mélységben stagnál, de ha egyszer elindul fölfele... A felszínt akár néhány óra alatt elérheti. Emiatt is jogos és elengedhetetlen volt a készültségi fokozat emelése!

Frissítés (Szerda, 09:30)
Hétfő: 241 M>1.3 nagyságú földrengés, kedd: 235, azonban hétfőn 6, kedden viszont 19 M>3 nagyságú földrengés volt El Hierro szigetén! Ma már 53 földrengésnél járunk és ezek között is voltak M>3 nagyságúak... Lényeges fejlemény, hogy bár a hipocentrumok továbbra is 18-20 km mélységben vannak, ezek lassan tolódnak délnyugat felé, azaz most már nem pontosan a sziget alól pattannak ki, hanem egyre inkább a Las Calmas tenger irányába mozognak el.
Balra a földrengések epi- és hipocentrumai, jobbra a mai webicorder kép a földrengések jeleivel. Forrás: IGN


Eredeti bejegyzés (Kedd, 21:17)
Egyelőre csak röviden. Ahogy arról a Legfrissebb Rövidhírek rovatban Évi és Balázs közreműködésével beszámoltunk, El Hierro szigetén ismét folyamatosan reng a föld! A rengéssorozat június 24-én, helyi idő szerint este 10 óra után indult, tegnap az IGN honlapján megjelent adatok több mint 240 földrengést jeleztek! Hozzá kell tenni, hogy ez messze csupán egy minimum érték, mivel az IGN csak az 1,3 magnitúdónál erősebb földrengést adja közre, szemben az izlandi szervezettel (IMO), amelyik minden földrengést a weblapján is regisztrál. A mai nap eddig El Hierro szigetén több mint 140 földrengés volt. Ezen túlmenően fontos megjegyezni azt, hogy a földrengések között jelentős számban vannak a 2-es magnitúdónál erősebb rengések, és innentől kezdve a helyzet több mint komoly! Ez azt jelenti, hogy a mélyben recsegnek-ropognak a kőzetek és repedések, hasadékok nyílnak fel. A mélység egyértelmű, a hipocentrumok szinte kivétel nélkül 18 és 20 km között vannak, azaz hozzávetőleg a földkéreg és földköpeny határán.
Rövid értékelés: Az első alapvetés az, hogy ami El Hierro szigete alatt zajlik az teljesen normális, nincs abban semmi meglepő, hogy néhány hónapos szünet után ismét nyugtalanná vált a föld és magmabenyomulások történnek és nem lenne az sem meglepő, ha újra vulkáni működés kezdődne - és nem feltétlenül ott, ahol az elmúlt évben zajlott! Továbbá, mindenek előtt leszögezem, nem vagyok birtokában minden információnak, csupán arra támaszkodhatok, ami az IGN hivatalos honlapján megjelenik. DE! Kezdődik a nyári utazási szezon és számtalan esetben keresnek meg azzal a kérdéssel, hogy mennyire biztonságos a Kanári-szigetekre utazni. Ezért ismételten figyelembe ajánlom a korábban bejegyzett kérdés-válaszokat. A mostani helyzettel kapcsolatban pedig fontosnak tartom megjegyezni azt, hogy biztonsággal lehet a Kanári-szigetekre utazni, azonban aki El Hierro szigetére készül annak számítani kell arra, hogy ott földrengés veszély van!! Mindez egyértelműen kijelenthető még akkor is, ha a helyi hatóságok az elmúlt 48 óra közel félezer földrengését, köztük tucatnyi 3-as magnitúdónál erősebb rengést figyelmen kívül hagyva nem emelték a készültségi szintet!!... Ez már nem az a helyzet, ami napokkal ezelőtt volt, itt kérem magma nyomul a földkéreg alsó részébe és ez nem csak erős földlökésekkel jár, hanem kiszámíthatatlan, hogy mikor jut a felszínre és okoz vulkánkitörést. Ez kérem szépen minimum készültségi állapot (sárga fokozat)! Az eseményeket figyelemmel követjük és folyamatosan beszámolunk a fejleményekről!
A következő ábra pedig mutassa világosan, hogy mi történik a spanyol hatóságok szerint teljesen békés szigeten. A mai földrengés kép és a három nappal ezelőtti állapot - a különbség kilvasható:
Balra a mai szeizmogram kép, jobbra pedig a 3 nappal ezelőtti állapot. A különbség nyilvánvaló... Recsegnek-ropognak a kőzetek 18-20 km mélyen El Hierro alatt! Forrás: IGN



Best Blogger Tips

6 megjegyzés:

  1. Tudom, hogy nem teljesen a témába vág, de mit lehet tudni a Santorini sziget alatti harmonikus rezgésekről?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Legfrissebb információim szerint alapvetően normalizálódik a helyzet, azaz csökken a rengések száma. Persze a helyzet bármikor változhat, ahogy ez a vulkáni rendszereknél szokás ;-)

      Törlés
  2. El Hierro-n érdekes a helyzet.
    Figyelemreméltó, hogy a földrengések helyzetét mutató ábrák, a szabad így fogalmaznom kirajzolják a mélyben lévő magmatestet.
    Ennek alapján követni lehet akár a magmatest méret és elhelyezkedésbeli bárminemű változását.
    A tegnapi szeizmogrammon volt egy igen hosszú rengéssorozat is , ahogy láttam.
    Kíváncsian várom , mi fogebből kisülni.
    Mindeközben a Katlán ismét egy kisebb rengésraj pattan ki.

    VálaszTörlés
  3. Szabi, most tudatosodott bennem, hogy miért is fontos ez a kérdés, amit leírtál a földrengések vándorlásával kapcsolatban.
    A helyi vélemények, amiket eddig olvastam azt támogatják, hogy oldalirányba áramlik a magma és ez okozza a hipocentrumok vándorlását. Én is inkább azt a véleményt támogatom azonban, hogy sorozatos magma benyomulások zajlanak vélhetően teléres formában. A két modell között a legfontosabb különbség, hogy az elsőnél közel állandó magma mennyiséggel is megoldható a jelenség, míg a második eset folyamatosan növekvő magmamennyiséggel számol. A növekvő mennyiségű magma pedig nagyobb eséllyel vezet kitöréshez, mintha egy közel állandó mennyiség oldalirányú mozgásával számolunk. Hogy melyik modell igaz, azt ennyi adat tükrében nehéz megítélni, de a terepi megfigyelések a szigetcsoport idősebb tagjain inkább a teléres változatot támasztják alá. Ezt persze éppen Szabolcs tudná szépen kifejteni, aki már térképezett a területen.

    VálaszTörlés
  4. Az IGN honlapján megjelent egy deformációt mutató aloldal.
    Remélem erről is lehet majd tájékozódni.

    VálaszTörlés
  5. Piros készültségi szinten El Hierro a volcanodiscovery térképén.

    VálaszTörlés