2012. augusztus 7., kedd

Tongariro: ...és kitört!

Frissítés (aug. 14. 10:50, Szabolcs):
Maradva még a Tongariro kitörésnél, az új-zélandi szakemberek nem tétlenkedtek és példaértékűen rögtön friss és hasznos információkat szolgáltattak. A GNS együttműködve a Massey Egyetem vulkanológusaival (köztük van az ELTE-n végzett Németh Károly magyar vulkanológus is!) már összeállítottak egy vulkáni veszély térképet. A legnagyobb veszélynek kitett terület az új kürtők körüli 3 km-es zóna, ahová az augusztus 6-i kitörést követően záporoztak a kisebb nagyobb kőzetblokkok.
Vulkáni veszélytérkép a Tongariro környékén. Forrás: GeoNet

A repülőgépes elemzések alapján azonosították az új kürtőket, amelyek egy hasadék mentén helyezkednek el. A kitörés óta intenzív fumarola kiáramlás figyelhető meg a területen:
Az új kürtők helyei a Tongariro csúcsán, ahol az augusztus 6-i kitörés óta intenzív fumarola kiáramlás figyelhető meg. Forrás: GeoNet

A legfrissebb GeoNet jelentés szerint a szeizmikus aktivitás jelenleg alacsony szinten van, újabb kitörés nem valószínű, de nem zárható ki egy az augusztus 6-i kitöréshez hasonló esemény sem. A gázmérések 3900 tonna/nap szén-dioxid, 364 tonna/nap kénhidrogén és 2100 tonna/nap kéndioxid kiáramlást jeleznek, ami egyértelműen arra utal, hogy friss magma van a tűzhányó alatt. A záptojás szagú kénhidrogén gázt több helyen érzik a vulkán környezetében a széljárástól függően. A friss vulkáni anyag vizsgálata megerősítette, hogy az augusztus 6-i kitörés során nem került felszínre friss magma anyaga, azaz a kitörés freatikus eredetű volt.

Végül, egy a fenti témától eltérő hír, ami kapcsolódik a 20. század legnagyobb kitöréséről szóló megemlékezésünkhöz. Megjelent a száz évvel ezelőtti eseményről szóló összefoglaló cikk a Természet Világa augusztusi számában. Aki tudja vegye a lapot, amiben további érdekes információkat kap a tudomány világából!

Frissítés (aug. 9. 0:50, Szabolcs):
A stuff.co.nz friss beszámolója szerint a Tongariro kráterében még mindig több ponton észlelhető gázkiáramlás, azonban az augusztus 6. éjjeli kitörés óta újabb vulkáni működés nem történt. Mindazonáltal a kénes szag még a vulkántól távol is érezhető. A jelenlegi nyugodt helyzet azonban a helyi szakértők szerint nem jelenti azt, hogy ne legyen folytatása a néhány percig tartó freatikus kitörésnek. Az eddigi vizsgálatok szerint a kitörés során többek között méteres nagyságú idős lávakőzetdarabok és hidrotermálisan átalakult kőzetblokkok repültek ki a kürtőből. Mindez azt jelenti, hogy forró magma emelkedett a felszín alatti néhány kilométer mélységbe, ahol felhevítette a vulkán alatti vízrendszert és a hirtelen forró gőzzé való átalakulás robbantotta szét a kürtő környéki kőzeteket. A friss magma azonban még nem jutott a felszínre. A továbbiakról annyit lehet elmondani, hogy (1) a vulkáni működés ezzel befejeződhet, (2) újabb rövid ideig tartó freatikus kitörések következnek; vagy (3) a magma megtalálja az utat a felszínre, ami erősebb kitörést okozhat. Emellett jó tudni, hogy nem a Tongariro az egyedüli működő új-zélandi tűzhányó. Hasonló kitörést mutatott be az északabbra található White-szigeten lévő vulkán is.

Eredeti bejegyzés:
Július végén egy gyors hírben már jeleztük, hogy az új-zélandi Tongariro alatt megnőtt a földrengések száma, ami nyomán az elvégzett gázelemzések arra utaltak, hogy friss magma nyomulhat fel a tűzhányó alatt. A kitörés pedig valóban bekövetkezett, mégpedig augusztus 6-án éjjel! Gyorsan utánanézve az újsághíreknek, sok helyen írtak arról, hogy váratlan volt a kitörés, azonban az előzetes jelek alapján úgy vélem egyáltalán nem meglepetés a rövid robbanásos kitörés!
Több mint 100 év után tört ki az új-zélandi Tongariro. Forrás: TVNz OneNews

Vulkánkitörés után: Beszakadt tető a közeli menedékházon és vulkáni hamu takarítása. Forrás: Mail Online

A meglepetést legfeljebb az okozhatta, hogy a tűzhányó utoljára 1896 novemberben működött, a kitörés december végéig tartott. A több mint 100 év hosszúnak tűnhet, de nem az egy vulkán életében! Az augusztus 6-i kitörés, ahogy azt Balázs is megjegyezte feltehetően egy kürtőtisztító, freatikus kitörés volt. Mindössze néhány percig tartott és a robbanásos működés során kisebb nagyobb kőzetblokkok repültek ki, majd csapódtak be a kürtő közelébe. A krátertől több mint 1 km-re lévő népszerű turista szálláshely épületébe is csapódtak kőzetblokkok, köztük volt, aminek mérete meghaladta az egy métert! A Te Mari kráterből aztán sötét vulkáni hamuanyag emelkedett ki, ami vékony rétegben terítette be a közeli településeket.
Az új-zélandi vulkanológusok jelenleg is vizsgálják a kitörés során felszínre került kőzetanyagot. A legfontosabb kérdés, hogy ebben van-e friss magmából származó anyag vagy csak a túlhevült vízgőz vetette szét a kürtőt elzáró és környező kőzeteket. A további eseményeket jelenleg még nehéz megjósolni, a mostani kitörés azonban figyelmeztetés, hogy amennyiben friss magma nyomul fel, akkor ennél erőteljesebb kitörések is bekövetkezhetnek!
A Tongariro és környékének térképe a jóval aktívabb tűzhányók elhelyezkedésével. Forrás: PlanetWare

A Tongariro nem egy egyedülálló tűzhányó, hanem egy vulkáni csoportban helyezkedik el. Szomszédjában van a sokkal aktívabb Ngauruhoe, ami utoljára 1977-ben tört ki és az elmúlt évszázados teljesítményét nézve már éppen "túlalussza" magát. Mintegy 20 km távolságban pedig ott magasodik a Ruapehu, Új-Zéland egyik legaktívabb tűzhányója, ami 2007-ben tört ki utoljára. A terület tehát vulkanológiailag meglehetősen aktív, csupán annyi lehet a meglepetés, hogy most a Tongariro lépett működésbe. A vulkanológiailag amúgy meglehetősen eseménytelen évben ez a vulkáni működés mindazonáltal egy új színt hoz és izgalmas eseménynek számít. Érdemes tehát figyelni, követni a további eseményeket! Érdemes néha rápillantani a Tongariro webkamerára is!


Best Blogger Tips

32 megjegyzés:

  1. " Tongariro nem egy egyedülálló tűzhányó, hanem egy vulkáni csoportban helyezkedik el"

    A Taupo Vulcanic Zone déli vége a Mt. Ruapehu, az északi (északkeleti) pedig a White Island ami elég ektív ma is.

    Érdekes, hogy a Ruapehu a legaktívabb, 2008-ban síeltünk rajta :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Pappito, így van, tágabb értelemben véve a Tongariro-Ruapehu csoport is a Taupo vulkáni rendszer része, annak a vulkáni rendszernek, ahol számos hatalmas kitörés történt a múltban. A 26500 évvel ezelőtti Oruanui kitörés volt például a legutolsó szupervulkáni működés a Földön! Remélhetőleg hasonló, vagy akár ezt megközelítő vulkáni működést nem élünk meg, azonban kisebb, de még mindig komoly kitörésre számítani lehet itt a jövőben. A Tongariro jelenlegi működése csak egy jelzés erre. Ebből még nem valószínű, hogy komolyabb kitörés bontakozik ki, de már egy közepes méretű kitörés is elég lehet, hogy megkeserítse az ott élők életét. Egy évvel a Ruapehu kitörés után síelni a tűzhányó oldalán, ez igen! Akkor, 2007-ben (2 alkalommal is, márciusban és szeptemberben) a legnagyobb veszélyt a vulkán oldalán lévő mély völgyekben lezúduló laharok (iszapárak) okozták.

    VálaszTörlés
  3. Augusztus 9-én ismét kis kürtőtisztítást végzett a White Island.
    Egy kép az eseményről.
    http://www.geonet.org.nz/images/volcano/volcams/whiteisland/W20120809.101502.NZST.jpg

    VálaszTörlés
  4. Érdemes megnézni a helyi vulkanológusok által készített felvételeket, amelyeket a saját flickr oldalukra töltöttek fel. Egy nagyszerű sorozatot adtak közre a Tongariro kitöréssel kapcsolatban. Számomra a vulkáni bombák becsapódási krátereiről készült felvétel a legmegdöbbentőbb. Sokszor mondjuk, hogy "..ez csak egy 'kis' kürtőtisztító kitörés volt..10 percig tartott..hol van ez a nagy (VEI>5) kitörésekhez képest". A nagy kitörésekhez képest tényleg eltörpül, de például az impakt krátereket nézve, mégis leszögezhetjük, hogy bizony emberi léptékkel még ezek is nagyon komoly események. Talán még nem említettük, hogy a kitöréshez kapcsolódott egy nagyobb törmelékfolyás is, ami jól megtermett fákat és óriási kőzettömböket sodort magával (erről is vannak képek az említett oldalon).
    impakt kráterek: http://www.flickr.com/photos/geonet_nz/7737013762/in/photostream/lightbox/
    törmelék folyás: http://www.flickr.com/photos/geonet_nz/7737019344/in/photostream/
    A többi képet is ajánlom mindenki figyelmébe. Amennyiben bármelyik képhez kapcsolódóan kérdés merül fel (pl.: nem egyértelmű, hogy a képen mi és hol látszik pontosan, stb.), akkor itt lehet kérdezni, igyekszünk majd válaszolni.

    VálaszTörlés
  5. Íme egy régi felvétel a Te Maari kráterről.
    Feltehetőleg a kép 1890 körül készült.
    A link:
    http://www.teara.govt.nz/en/historic-volcanic-activity/3/1/2
    Ezen az oldalon nemcsak Tongariro-ról vannak képek, hanem a Ruapehu-ról, és a Ngāuruhoe-ról is.

    VálaszTörlés
  6. A Smithonian egyetem írása Tongariro-ról és White Island-ról:

    Tongariro:
    On 6 August GeoNet reported that volcanic earthquakes continued beneath Tongariro but the size and number had decreased. At about 2350 a short-lived (~1-2 minutes) phreatic eruption occurred at the Te Mari craters area, followed by a series of discrete small earthquakes. According to a news article, there were reports of "red hot rocks being thrown out of the crater", explosions, and lighting. Some people in the Tongariro area had self-evacuated following the eruption and flights were disrupted.

    White Island:
    During 2011 and early 2012 White Island Crater Lake slowly evaporated, exposed steam vents, and formed two large muddy pools. Sometime between 27 July and 28 July, the lake level quickly rose 3-5 m. A particularly strong period of volcanic tremor was recorded during 4-5 August, and ended with an earthquake at 0454. Web camera images from between 0454 and 0457 showed an eruption from Crater Lake.

    VálaszTörlés
  7. ...akkor legyen három! A White island és a Tongariro után egy vízalatti kitörés jeleit - vízen úszó horzsakövek - figyelték meg Új Zélandtól északra. Részletes beszámolók:
    http://www.wired.com/wiredscience/2012/08/submarine-eruption-makes-it-three-for-new-zealand/
    http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-19207810
    http://www.rt.com/news/volcanic-pumice-new-zealand-324/

    VálaszTörlés
  8. Ismét egy kép Tongariro-ról.
    Talán egy újabb freatikus kitörés látható a felvételen.
    A link:
    http://www.geonet.org.nz/images/volcano/volcams/tongariro/P20120811.234511.NZST.jpg
    Felettébb érdekes lenne,ha tenger alatti vulkánkitörés is történne mindezen események mellett.
    Az Etnán pedig a tremor diagram képéből leszűrve, azt mondom, hogy ciklikussá vált a Bocca Nuova aktivitása.

    VálaszTörlés
  9. Ismét egy érdekes dolog Új-Zélanddal kapcsolatban.
    Lehet, hogy a feltételezett tenger alatti kitörés helyszíne a Raoul sziget lehet.
    Ezen 2006 márcusa és áprilisa között volt utoljára aktivitás, akkor is a Green Lake területén.
    Egy kép:
    http://www.teara.govt.nz/en/historic-volcanic-activity/7/5
    Nagyobb kitörést, pedig 1964-ben produkált.
    Erről egy kép:
    http://www.geonet.org.nz/var/storage/images/media/images/volcano/raoul_1964.jpg/38812-1-eng-GB/Raoul_1964.jpg.jpg
    És itt vannak a produkált kitörések listája is.(A Smithonian egyetem által számon tartottak)
    http://www.volcano.si.edu/world/volcano.cfm?vnum=0402-03=&volpage=erupt
    Érdekes az a tény, hogy 250 évvel időszámításunk kezdete előtt a szigeten egy VEI 6-os kitörés történt.
    Egyébként pedig gyakran produkált VEI 4-es és VEI 3-as kitöréseket.
    Végül egy űrsiklóból készült felvétel a szigetről.
    http://www.volcano.si.edu/world/volcano.cfm?vnum=0402-03=&volpage=photos&photo=104041

    VálaszTörlés
  10. Úgy tűnik , megvan a tenger alatti kitörés elkövetője.
    Az elkövető pedig nem más, mint a Havre tenger alatti vulkán.
    Az Eruptions blogon részletesen lehet olvasni róla.

    Tegnap rábukkantam egy képre, amely a Yellowstone Lake-i webkameráról készült még 2009 április 1-én.
    Ennek a képnek azért van nagy jelentősége, mert feltehetőleg egy freatikus kitörés látható rajta.
    Itt a link:
    http://farm2.static.flickr.com/1122/1465165305_e41bf61e70_o.jpg
    És pár sor az eseményről:
    http://bigthink.com/eruptions/eruption-at-yellowstone-lake

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz Alex! Talán már Te is végig olvastad azt a bejegyzést. Valójában csak áprilisi tréfa volt és nem egy valós esemény! :)

      Törlés
    2. Kedves Balázs !
      Köszönöm szépen a felvilágosítást.

      Törlés
    3. Kedves Balázs !
      Igazából , ahogy olvasgattam a bejegyzést feltűnt benne egy két furcsaság , de nem gondoltam rá , hogy ez csak tréfa.
      Tamás hogy halad a prodzsektjével ?
      Remélem jól, ha beszélsz vele említenéd neki , hogy a Kutatók Éjszakáján találkozunk.
      Előre is köszönöm.
      Az INGV jelentésében pedig , ahogy írtad csodálatos képek szerepelnek.

      Törlés
    4. Rendben átadom! Bár Ő is látja itt, amit írsz. :) Hiszen ő is szerzője a blognak. :) Tehát KÉ-án találkozunk.

      Törlés
    5. Kedves Balázs !
      Köszönöm szépen.
      És ahogy írtad a Kutatók Éjszakáján találkozunk :)

      Törlés
  11. Néhány nappal ezelőtt jelent meg a Bocca Nouva felújult aktivitásáról szóló beszámoló az osservatorio etneo honlapján. Benne gyönyörű képek és az események részletes leírás:
    http://www.ct.ingv.it/index.php?option=com_content&view=article&id=532
    Jó olvasást!

    VálaszTörlés
  12. Aktivitás jelei láthatók a Soputan vulkánon a NASA augusztus 8-ai műholdképe tanúsága szerint.
    Itt van a link:
    http://earthobservatory.nasa.gov/NaturalHazards/view.php?id=78857

    VálaszTörlés
  13. Időszakos hamupöffentgetést folytat az Etna Bocca Nuova kráterének aktív krátere.
    Hamarosan ismét csodás látványnak lehetünk szemtanúi a kamerákon keresztül.
    Remélem minél hamarabb felerősödik ismét a stromboli típusú aktivitás.
    Tongariro-n a GeoNet szakemberei csökkentették a készültségi szintet.

    VálaszTörlés
  14. Ismét hamukibocsájtást végzett a Montserati Soufriere Hills augusztus 8-án.
    Az MVO bejegyzése szerint ez az esemény nem volt akkora erejű , mint a március 23-ai.
    Helyszíne az akkori kráter köszelében volt.
    A 2010-es dómöszzeomlás völgyében pedig egy sor fumarolát észleltek.
    Ez az esemény rövid ideig tartott.
    A link:
    http://www.mvo.ms/whats-new/events-a-news/159-news/1869-minor-ash-venting-on-8-august-2012

    Egy másik hír:
    Az Eruptions blogon megjelent egy bejegyzés arró, hogy aktivitás jelei mutatkoznak a Kuril szigeteki Grozny vulkáni csoporton.
    Egyik újságcikk szerint a kitörési felhő alig 1 km magas volt,de hamuhullásról számoltak be az emberek az 9 km-re lévő Goryachiye Klyuchi-ból és a 25 km-re lévő Kurilsk ból.

    És még egy harmadik hír:
    Újabb földrengésraj pattant ki El Hierro alatt, a helyszín ismét a Las Calmas öböl alatt volt 10 km-rel.
    A rengésraj augusztus 16-án kezdődött és jelenleg már 94 rengést tartanak számon az IGN szakemberei.
    Mi lehet még ebből ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Alex, köszönjük az értékes híreket, főleg mivel most nem tudjuk annyira naprakészen követni az eseményeket! Az El Hierro szigetén felújult rengések érdekesek, teljesen mások, mint a korábbiak: kisebb erősségűek és jóval sekélyebb a fészekmélységük, mintegy 10 km mélyről pattannak ki. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy magmás eredetű, de El Hierro-ra mindig érdemes figyelni!

      Törlés
    2. Kedves Dr.Harangi Szabolcs !
      Nagyon örülök annak , hogy a megjegyzéseimben leírt újdonságokkal segíthetem a munkájukat.
      Ezt a tevékenységet tovább folytatom.
      Remélem , hogy a Kutatók Éjszakáján személyesen is válthatok majd önnel pár szót.
      Nagyon örülök annak , hogy ezt a blogot létrehozták, mert sok ismeretet szereztem a földtudomány területén a bejegyzéseken keresztül.

      Ismét szolgálok egy pár hírrel.
      1. A Katlán kisebb rengésrajok pattognak ki, volt köztük már egy 3-asnál nagyobb erejű is.
      Ez a rengés majdnem megközelítette a 4-es erősséget, ami azért már szerintem figyelemre méltó.
      2.A NASA megjelentetett egy képsorozatot a Havre Seamount kitöréséből keletkezett vulkáni törmeléktenger szétterüléséről, bejelölve rajtuk a kitörés helyét.
      Itt van a link:
      http://earthobservatory.nasa.gov/NaturalHazards/view.php?id=78863
      3. A Tungurahuán egy lávafolyást figyeltek meg.
      A volcanodiscovery ír az eseményről.
      A link:
      http://www.volcanodiscovery.com/tungurahua/news/13129/Tungurahua-Volcano-Ecuador-possible-lava-flow.html
      4. A Popocatépetl aktivitásában némi változás történt mostanság.
      Augusztus 17 és 18 közt 176 kis robbanást észleltek a korábbi 10-20 helyett.
      És 74-et 9 óra alatt.A legnagyobb robbanáskor a bombák a krátertől 800 méter távolságra csapódtak be.
      Tegnap pedig egy 2 km magas kitörési oszlopot is megfigyeltek.
      Tongariro-val kapcsolatosan pedig annyit , hogy a fumarolatevékenység tovább folyik.
      Újabb Hírek esetén ismét jelentkezem.
      Addig is minden jót kívánok!

      Törlés
  15. Ismét itt vagyok.
    Ezuttal néhány, videó linkjét teszem fel.
    Ezeken a Vezúv, és a Campi Flegrei kitöréséről az INGV által készített animációk láthatóak.
    A Linkek:

    http://www.youtube.com/watch?v=x4tF_PfBWHs
    http://www.youtube.com/watch?v=14-PeoQfV18
    http://www.youtube.com/watch?v=rH8hgOea7k0&feature=relmfu
    http://www.youtube.com/watch?v=tJEJcJ-M1e0&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=Ef9yDJ6uCPg&feature=relmfu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv Alex!

      Köszi a híreket és a videókat. Megnéztem a Vezúvról készített szimulációkat. Szerintem az INGV által készített. Sokkal valósághűbb. A Steven Ward féle elég elnagyolt és a modell peremfeltételei nem tűnnek elég pontosak. De az INGV-s nagyon jó.

      Törlés
  16. Nagyszerű képek a Tungurahua mostani kitöréseiről
    http://www.buzzfeed.com/gavon/20-beautifully-ominous-photos-of-the-volcano-in-ec

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Balázs !
      Örülök neki , hogy tetszettek az animációk.
      A Vezúv-ról készült INGV animáció tényleg remekül mutatja be mi várható egy esetleges szubpliniuszi kitörés esetén.
      A Tungurahua-ról készült képek egyszerűen csodálatosak , főleg az éjszakai képek.
      Elkészítettem a saját blogomat, azzal a céllal, hogy segíthessem a ti munkátokat.
      Megpróbálok minden friss eseményről beszámolni benne, képekkel szépen illusztrálva bemutatni az eseményt.
      Itt van a blog linkje:
      http://theworldofvolcanoes.blogspot.hu
      Remélem hasznát veszitek majd neki.
      Addig is minden jót kívánok.

      Törlés
  17. Úgy tűnik Tongariro-n folytatódik az erőteljes fumarolikus aktivitás.
    Az Etna Bocca Nuova krátere pedig hamupöfékelést folytat , amit Boris Behncke is megörökített ma reggel.
    http://www.flickr.com/photos/etnaboris/7848957912/in/photostream
    Most , ahogy figyelem a kamerát én is már kettőt figyeltem meg.

    VálaszTörlés
  18. Íme egy csodálatos felvétel a Bocca Nuova két évvel ezelőtti nagy erejű robbanásáról.
    http://www.flickr.com/photos/roscio/4942533599/in/faves-75336004@N04/
    Mindeközben a kráter továbbra is hamukibocsájtást végez.
    Boris Behncke szerint a felhők elérik az 500 méteres magasságot is.

    VálaszTörlés
  19. Tongariro-val kapcsolatosan, nekem az a véleményem támadt , elnézve a webkameraképeket , hogy még korántsem fejeztett be mindent.
    A mai nap folyamán készült képeken úgy láttam , hy már nem csak a felső , hanem az alsó Te Mari kráter is fumarolaaktivitást folytat.
    Ha ez így van , akkor mi lehet ebből ?
    Minden esetre kíváncsi leszek rá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz Alex!

      Ne haragudj,h késve válaszolunk. Az őszi szemeszter kezdése mindig bonyodalmas, ráadásul ilyenkor van a Kőzettani és Geokémiai vándorgyűlés is.
      Az,h felerősödik a fumarola tevékenység pl.: a most a Tongariron, nem meglepő és nem jelenti azt,h nagyon rövid időn belül újabb kitörések jönnek (bár nincs kizárva). A kürtőtisztító kitörések általában olyan magma feláramlásokhoz köthetők, amelyek végül elakadnak a vulkáni szerkezetben vagy valahol sekély mélységben. Ilyenkor tehát rengeteg energia érkezik hő formájában és ez okozza ezeket a freatikus kitöréseket, ahol a felszín alatti víz intezív fázisátalakulása történik a hő hatására. A fumarola tevékenység felerősödése pedig magyarázható azzal, hogy a freatikus kitörést előidéző magmacsomag kigázosodása zajlik, amely egyre több repedésen keresztül talál kiutat magának. Ettől még persze izgalmas, dolgok következhetnek, hiszen az egyértelmű, h a magma megmozdult a vulkán alatt. De az is látszik talán,h újabb magmabenyomulások kellenek még.

      Törlés
  20. Szeptember 1-én nagyerejű robbanás történt a kamcsatkai Bezymyanni vulkánon.
    A hamufelhő 12 km magasságot ért el , és több mint 600 km távolságot tett meg.
    A KVERT négy fotót tett közzé az eseményről.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Alex, köszönjük az infót, részletek már a blog bejegyzésben!

      Törlés
  21. Heves robbanásos kiöréssorozat szeptember 3-án az Anak Karatau-n.
    Beszámoló a blogomban.
    Link:
    http://theworldofvolcanoes.blogspot.hu/

    VálaszTörlés