2013. január 24., csütörtök

Etna - januári rövid idejű lávatűzijáték bemutatók

Ismét egy rövid bejegyzés - január a vizsgaidőszak és a kutatási pályázat írás időszaka, így időnk egyéb dolgokra rendkívül szűkös.... DE! De, ahogy Évi a Legfrissebb Rövidhírek rovatban jelezte, a vulkánok ezzel nem sokat törődnek és az Etna tegnapelőtt (január 22.) este egy rövid látványos kitöréssel tudatta, hogy bár most kicsit lusta, de azért képes szép dolgokra!
Az Etna tavaly és 2011-ben számos (25!) paroximális kitörést mutatott, azonban 2012. április 23. óta megállt ez a sorozat. Az elmúlt hetekben viszont mind a Bocca Nuova, mind az Új Északkeleti kárter jelet adott, hogy a viszonylag hosszú szünet talán véget ér. A Bocca Nuova január 15-i lávatűzijáték kitörését követően további két kisebb kitörés történt, majd január 22. késő délután ismét nőtt a földremegés intenzitása és most az Új Délkeleti kráterben indult el a lávatűzijáték (stromboli-típusú) kitörés, amelynek itt látható két pillanatképe:
Elmentett webkamera képek az Etna Új Délkeleti kárterben zajlott lávatűzijáték kitörésről. Forrás: Radio Studio 7 webkamera

A kitörés során mintegy 100 méter magasra röpültek ki az izzó lávacafatok és estek vissza a kráter körüli salakkúp oldalára. A kitörés mintegy 12 órán keresztül tartott és alapvetően a friss salakkúp környezetére korlátozódott. Minden bizonnyal azonban nem ez volt az utolsó felvonás az Etna 2013-as show-műsorában, sőt, valószínűleg csupán egy kis figyelem felkeltő előjáték! Alább az NBC rövid videofelvétele látható a kitörésről:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

Lávatűzijáték kitörés az Etnán január 22 este. Forrás: NBC News



Best Blogger Tips

3 megjegyzés:

  1. Újabb Etna show! Ismét erősödik a földremegés és néhány szerencsés webkamera képen vörös fény szűrődik át a felhőkön. Az Új Délkeleti kráterben zajlik a stromboli-típusú működés.

    VálaszTörlés
  2. Kicsit tisztult az idő az Etna fölött és így látszik,h az aktivitás a Bocca Nuovában zajlik.

    VálaszTörlés
  3. Mindeközben pedig Strombolin is csodálatos kitörések következnek be. :-)

    VálaszTörlés