2013. január 2., szerda

Tolbacsik kitörés: az új esztendőben is lávacafatok repülnek ki és lávafolyam ereszkedik le a havas lejtőkön

Befejeződött a világvége hangulatú 2012-es esztendő és kezdődik új reményekkel egy új év. A tavalyi év vulkanológiailag nem volt nagyon mozgalmas, azonban november 27-én váratlanul elindult egy látványos tűzhányó működés a távoli Kamcsatkán. Több mint 35 szünet után ismét megnyílt a föld a Tolbacsik vulkán oldalában és azóta már több mint 20 km hosszú lávafolyamot eredményezett és öt salakkúp alakult ki a lávatűzijáték és lávaszökőkút kitörések következtében. Nem véletlen, hogy Erik Klemetti Eruptions blogján szavazatok alapján a Tolbacsik kitörés lett az év legjelentősebb vulkáni működése és kapta ezért a Plinius-díjat.
A NASA űrfelvételén jól látható a vulkán délnyugati oldalán leereszkedő hosszú lávafolyam egy másik rövidebb lávafolyás és a hóval való kölcsönhatás miatt magasba emelkedő fehér gőzfelhő. Hasonló szép űrfelvételt mutat a NASA MODIS Aqua műholdjának december 28-i képe is.
2012. december 22-i űrfotófelvétel a Tolbacsik kitörésről. Forrás: NASA Earth Observatory

A KVERT legfrissebb jelentése szerint a kitörés tovább zajlik, a látványos robbanásos kitöréseket és lávaöntést szakadatlan földremegés kíséri. Az óév utolsó napjaiban készült képek hűen visszaadják e vulkáni működés szépségét. Aki pedig hosszasan szeretne gyönyörködni a havas táj és a vörösen izzó lávacafatok és lávafolyás megkapó képeiben, azoknak ajánlom az airpano mozgatható fantasztikus panoráma fotómontázsát.

Az óév utolsó képei a Tolbacsik hasadékvulkáni kitöréséről. Forrás: Yu. Demyanchuk (dec 27, balra) és O. Girina (dec. 30, jobbra), IVS FEB RAS, KVERT



Best Blogger Tips

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése