2013. augusztus 22., csütörtök

Hamuval borította be Kagoshimát a Sakurajima erőteljes robbanása


A Kagoshima Local Meteorological Observatory által készített kép a Sakurajima fölé tornyosuló kitörési felhőről (forrás: Baltimoresun.)

Úgy tűnik, alig várta a Sakurajima, Japán és a Föld egyik legaktívabb tűzhányója, hogy véget érjen a IAVCEI konferencia - a vulkanológusok legfontosabb találkozója - az alig 10 km-re lévő Kagoshimában. Miután minden lenyugodott körülötte és nem meredt rá több száz vulkanológus szeme nap mint nap, úgy döntött végre elengedheti magát és fújhat egy nagyot. A tűzhányó örömében az elmúlt évek legerőteljesebb robbanását mutatta be múlt vasárnap délután (2013. 08. 18.). A robbanás a 2009-óta hiperaktív Showa kráterben történt. A kitörési felhő 5 km magasra emelkedett, a "The Japan News" írása szerint 1955-óta ez volt a legmagasabb kitörési felhő, amely a Showa kráterhez kötődik. A robbanás ereje fél méter átmérőjű bombákat repített 1.3-1.8 km távolságba. A kitörés során a tűzhányó oldalán egy  piroklaszt sűrűség ár zúdult le, amely 1 km távolságba jutott.
A hamufelhőt a szél nyugati irányba sodorta, így nem sokkal a robbanás után Kagoshima fölé érkezett és a szép, napfényes égbolt hamarosan elsötétedett, ahogy a várost belepte a sűrűn hulló vulkáni hamu.
Gomolygó hamufelhő közeledik Kagoshima fölé. (forrás: Kazuhiro Shiozaki)
A hamuhullás elsősorban a vasúti közlekedésben okozott fennakadást. Az emberek a szájukat és orrukat eltakarva, esernyővel közlekedtek az utcán, hogy megvédjék magukat az apró szemű vulkáni hamutól. A vulkáni hamu nem csak azért veszélyes, mert 2 mm-nél kisebb szemcsékből áll, hanem azért is mert jórészt üvegessé dermedt kőzetolvadék alkotja. Tehát olyan mintha apróra zúzott üvegport lélegeznénk be. Az autóvezetők felkapcsolták a fényszóróikat a rossz látási viszonyok miatt, és néhányan azt nyilatkozták, hogy olyan érzés volt vezetni, mint amikor egy téli estén sűrűn hullik a hó - írta a The Japan times. Hétfőn elkezdték megtisztítani a várost, a munkálatok napokig eltartanak.
A Sakurajimán az elmúlt években ritkán tapasztaltak ekkora kitörést, de a történelmi idők során jóval erőteljesebb kitörések is történtek már. Az elmúlt évszázadból az 1914-es kitörést érdemes kiemelni, ami VEI 4-es erősségű volt és Japán egyik leghevesebb vulkánkitöréseként tartják számon a történelmi időkben
feljegyzettek közül. Akkor 10 km magasra emelkedett a hamufelhő a kitörés első fázisában és még 20 km-re a tűzhányótól is kb. 1 m vastagon fedte be a tájat a sűrűn hulló hamu. A kitörést jelentős láva effúzió is kísérte. A felszínre nyomult láva feltöltötte a korábbi vulkáni sziget és az Oosumi félsziget közötti 400 m széles csatornát, így a Sakurajima összekapcsolódott a szárazfölddel. A mostani robbanás tehát főként a kedvezőtlen széljárás miatt keltett nagy figyelmet és jól példázza, hogy egy vulkáni skálán mérve kisebb kitörés is milyen jelentős nehézségeket okozhat.
A kitörésről számos kép készült, érdemes megnézni az Alex által javasolt oldalt, ahol különböző irányból készült webkameraképeket közölnek a kitörésről, amelyek szépen mutatják a piroklaszt sűrűség árat. A kitörésről készül jelentés szintén elérhető és a képek miatt azt is érdemes megtekinteni. Rengeteg képet tettek közzé a twitteren is. A videó összefoglalók jól érzékeltetik milyen állapotok uralkodtak a hamuhullás során Kagoshimában.








A Kagoshimára telepedő sűrű, fullasztó vulkáni hamufelhőn épp csak átszüremkedik a napfény (forrás: Twitter).





További képek a kitörési felhőről és a vulkáni hamuval borított Kagoshimáról:
 
Forrás: Kagoshima Local Meteorological Observatory felvétele, újra közölte a businessinsider.
forrás: twitter

Forrás: twitter
Forrás: wakamiya/twitter

Forrás: wakamiya/twitter

Forrás: twitter
Forrás: twitter

Forrás: inhabithouse
Forrás: twitter









Best Blogger Tips

6 megjegyzés:

  1. Kitörés történt tegnap este a Santiaguito lávadómon.
    A kitörési felhő 4 km magasra emelkedett és össze is omlott, kis piroklaszt árat létrehozva.
    Íme egy kép az eseményről:
    https://pbs.twimg.com/media/BSUDSfSCYAAQwPB.jpg:large
    Azóta újabb robbanás következett be:
    http://www.insivumeh.gob.gt/geofisica/vulcanologia/Santiaguito.jpg
    Kamcsatkán pedig jelenleg is zajlik a Kluychi kitörése.
    Ajánlok még egy vulkanológiai blogot is:
    http://laculturevolcan.blogspot.hu/
    Itt is értékes infókat lehet találni.
    Balázsnak pedig köszönöm, hogy hivatkozott rám a bejegyzésében :)

    VálaszTörlés
  2. Üdv!
    Erről mi a váleményetek?
    http://www.volcanodiscovery.com/guatemala/santiaguito/news/36549/Santiaguito-volcano-Guatemala-partial-dome-collapse-generates-strong-explosion-and-pyroclastic-flows.html

    VálaszTörlés
  3. Változás a kamcsatkai Klyuchevskoy kitörésében!
    Úgy tűnik, egy lávafolyás kezdett lefelé haladni a vulkán oldalán.
    Érdemes figyelni a webkamerákat.

    VálaszTörlés
  4. Úgy tűnik, egy iszapvulkán alakult ki Róma reptere közelében.
    Részletek:
    http://video.repubblica.it/edizione/roma/fiumicino-geyser-di-gas-in-una-rotatoria/138177/136723 Itt egy rövid videót is láthatunk.
    http://www.volcanodiscovery.com/monte-albano/news/36609/Rome-Italy-new-fumarole-near-Fiumicino-airport.html

    VálaszTörlés
  5. Egyre jobban úgy tűnik, hogy a láva elkezdett lefele folyni a Klyuchevkoy oldalán.
    Részletek:
    http://theworldofvolcanoes.blogspot.hu/p/hirmorzsak_27.html

    VálaszTörlés
  6. Új videó a Róma reptere közelében kialakult iszapvulkánról.
    A videón látni, hogy már egy kisebb kúpot kezdett építeni.
    http://www.youtube.com/watch?v=9MPyyz8UlUM&feature=player_embedded#t=191
    A KVERT feltett 3 képet a Klyuchevskoy lávafolyásáról is.

    VálaszTörlés