2013. szeptember 25., szerda

Mozgolódik az Etna, ismét nagyot durrantott a Sakurajima!

Az Etna mondhatni átaludta a nyarat és átadta a teret a turistáknak, szeptemberben azonban szaporodnak az említést érdemlő események! Az elmúlt napokban ez odáig fokozódott, hogy egyre több lávatűzijátékszerű stromboli-típusú kitörés történik az Új-Délkeleti Kráterben. Emellett, kisebb hamukilövellések zajlanak a Bocca Nuova kráterben is, azaz az Etna két krátere is éledezik és ez már a webkamerákon keresztül is látható. A kitörések először néhány nap időközönként következtek, most azonban már egyre gyakoribbak (naponta 2-3 kitörés is történik). A kitörések robajló hangját a környező településeken is hallani lehetett.
Marco Restivo a szokás szerint ismét kitűnő képekkel örvendeztette meg a tűzhányók szerelmeseit, itt látható két remek fotófelvétele Boris Behncke szintén gyönyörű képe mellett, a negyedik képet pedig a Lave webkameráról mentettem le és a mai legutóbbi hamukilövellő kitörést örökíti meg. Merre tovább Etna? Nincs kizárva, hogy az egyre gyakoribb stromboli-típusú kitörések egy újabb paroximális kitörésbe torkollanak. Mi sem lenne szebb a közelgő, pénteki Kutatók éjszakája Vulkán Napra!

Hamukilövellés és lávatűzijáték kitörés: stromboli-típusú vulkáni működés az Új Délkeleti Kráterben szeptember 24-én nappal és este. Forrás: Marco Restivo és Marco Restivo


Balra hamukilövellés az Etna Új Délkeleti Kráterében szeptember 23. reggelén (Forrás: Boris Behncke, jobbra pedig egy webkamera felvétel a ma délelőtti hamukilövellő kitörésről (Forrás: Lave webkamera)


Végül egy másik vulkáni működésről is álljon itt egy webkamera felvétel. A Föld egyik legaktívabb tűzhányója ismét nagyot durrantott és a vulcanoi-kitörés eredményeképpen sötét hamufelhő tornyosult a kürtő fölé. Nincs mit mondani erről: hátborzongató, lélegzet elállító... Íme a fotó róla:

Hátborzongató sötét vulkáni hamufelhőoszlop emelkedik a Sakurajima tűzhányóból. Forrás: Michael Ross webkamera felvétele


Best Blogger Tips

2 megjegyzés:

  1. Újabb érdekességek történnek Rómában.
    Fiuminico városának partjától közel 100 méterre egy furcsa képződményt figyeltek meg.
    Egyenlőre egy tenger alatti gejzírről beszélnek, de lehet, hogy egy új olasz vízalatti vulkánról van szó.
    Hamarosan megtudjuk.

    Linkek:
    http://www.comune.fiumicino.rm.gov.it/18652
    http://www.youtube.com/watch?v=6d1Gft6yvu8
    http://www.youtube.com/watch?v=KpzYjDr_-5M

    VálaszTörlés
  2. Újabb tengeralatti kitörés kezdődött a Jebel Zubair-on.
    Részletek:
    http://www.volcanodiscovery.com/zubair/news/37475/Jebel-Zubair-Red-Sea-Jemen-new-submarine-volcanic-eruption.html
    http://laculturevolcan.blogspot.hu/2013/09/eruption-sous-marine-au-jebel-zubair.html

    VálaszTörlés